Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă tot felul de semnale de alarmă în ceea ce privește poluarea și consumul irațional al resurselor naturale. Astfel, a apărut nevoia de a găsi diferite soluții de real ajutor, care să facă diferența cu adevărat. Tehnologiile moderne, nevoia oamenilor de a consuma tot mai mult curent electric, activitățile tot mai diversificate care se bazează pe energie au dus la apariția unor cheltuieli imense, precum și la micșorarea din ce în ce mai mare a rezervei de combustibili fosili. Din fericire, au apărut pe piață tot felul de produse prietenoase cu mediul înconjurător, care se pot impune în viața cotidiană a oamenilor și care pot duce la reducerea poluării, a consumului de energie electrică și care pot deveni o alternativă excelentă. În articolul de mai jos vei descoperi ce tipuri de becuri există pe piață și care dintre ele te pot ajuta în lupta ta pentru micșorarea consumului de energie electrică, vei ști care sunt avantajele și dezavantajele becurilor LED, a celor cu halogen sau a becurilor fluorescente, dar și cum să alegi tipurile de becuri potrivite pentru fiecare cameră din locuință.
Cuprins:
1. Tipuri de becuri - Clasificare generală
1.1. Becuri cu LED
1.2. Becuri cu halogen
1.3. Becuri fluorescente
1.4. Becuri clasice cu filament
2. Avantaje și dezavantaje ale diferitelor tipuri de becuri existente pe piață
2.1. Avantaje și dezavantaje ale becurilor LED
2.2. Avantaje și dezavantaje ale becurilor cu halogen
2.3. Avantaje și dezavantaje ale becurilor fluorescente
3. Alegerea tipurilor de becuri potrivite pentru locuința personală
3.1. Forma becului și tipul de soclu
3.2. Consumul energetic pentru fiecare tip de bec
3.3. Lumina diferitelor tipuri de becuri
3.4. Durata de viață a diferitelor tipuri de becuri
4. Curiozități legate de diferite tipuri de becuri
1. Tipuri de becuri - Clasificare generală
Thomas Edison este cel care a oferit omenirii lumina artificială cu ajutorul becurilor cu filament pe care le-a perfecționat, acestea rezistând cu succes până la 1500 de ore. Cu timpul, noile invenții și tehnologii moderne au făcut posibilă apariția altor tipuri de becuri, mult mai performante și mai eficiente energetic. Deși mai scumpe inițial, acestea au reușit să convingă omenirea că reprezintă cea mai bună variantă pentru a obține calitate, eficiență și facturi mult mai mici.
1.1. Becuri cu LED
Foarte populare în ultima vreme sunt becurile cu LED, care au la bază o tehnologie modernă și o durată de viață foarte lungă. LED-ul a fost descoperit în 1907 de inginerul englez Henry Joseph Round, iar primul LED a fost creat de inventatorul rus Oleg Losev în anul 1927. Din păcate acesta nu avea niciun fel de întrebuințare. LED-ul de culoare roșie a apărut în 1962, iar cel galben în 1972. Tocmai în 1993 Shuji Nakamura a realizat un LED cu capacitate mare de iluminare. Astăzi aceste becuri se folosesc oriunde este necesar, în zone rezidențiale, industriale, în spații comerciale, parcări, iluminat stradal, terenuri de sport, pentru perioade foarte lungi de timp.
1.2. Becuri cu halogen
Becurile cu halogen sunt becuri cu incandescenţă ale căror filamente sunt fabricate din tungsten. În interior se află un gaz inert și o cantitate redusă dintr-un halogen. Ele sunt utilizate în industria auto. În România nu mai este permisă producerea becurilor cu halogen, cu excepția corpurilor mici de iluminat, R7 și G9. Chiar și în domeniul auto, becurile cu halogen au început să fie înlocuite tot mai mult de cele LED.
1.3. Becuri fluorescente
Becurile fluorescente fac parte din categoria becurilor economice, consumând cu 80% mai puțin decât produsele clasice, cu incandescență și oferind aceeași cantitate de lumină. Aceste becuri au un înveliș care disimulează tuburile umplute cu gaz și au un aspect foarte apropiat de cel al becurilor tradiționale. Durata lor de viață este între 6000 și 15000 de ore, evident ținând cont de timpul în care sunt utilizate. Din păcate au unele dezavantaje clare, care nu le mai recomandă pentru a fi folosite.
1.4. Becuri clasice cu filament
Sunt cele mai răspândite tipuri de becuri și primele apărute, de altfel. Ele funcționează prin încălzirea filamentului metalic până când acesta ajunge la punctul de incandescență și începe să se încălzească, să emane sarcini electrice cu strălucire.
2. Avantaje și dezavantaje ale diferitelor tipuri de becuri existente pe piață
Becurile ce pot fi cumpărate pe piață sunt de diferite tipuri, fiecare dintre ele venind cu avantaje și dezavantaje, pe care fiecare cumpărător trebuie să le aibă în vedere dacă își dorește anumite caracteristici.
2.1. Avantaje și dezavantaje ale becurilor LED
Becurile LED au numeroase avantaje, care merită menționate pentru ca orice persoană să știe de ce să le aleagă: pot fi montate în orice încăpere din casă, dar și la exterior, au o durabilitate foarte mare în timp, iluminează imediat, fără să mai fie nevoie să ajungă la o stare de incandescență necesară ca în cazul becurilor clasice, sunt fabricate din materiale de calitate superioară, care nu reprezintă niciun pericol pentru oameni, oferă un consum mult mai redus de energie electrică și eficiența lor se încadrează până la 150 lumens per Watt. Printre dezavantajele becurilor LED ar putea să fie precizate: costurile mai ridicate de achiziție sau gradul sporit de sensibilitate.
2.2. Avantaje și dezavantaje ale becurilor cu halogen
Becurile cu halogen se apropie foarte mult ca structură și compoziție de becurile clasice, diferențiindu-se prin faptul că bulbul de sticlă conține și halogen pe lângă celelalte gaze ce se folosesc pentru a favoriza arderea. Acest lucru le permite să aibă o rezistență mai mare comparativ cu becurile tradiționale, iar dimensiunile mai mici le permite să poate fi folosite în diferite domenii și în mai multe structuri electrice. Lumina pe care o oferă este mult mai puternică, ajungând la 20-30% față de becurile cu incandescență. Ca dezavantaj trebuie menționat faptul că sunt mai costisitoare.
2.3. Avantaje și dezavantaje ale becurilor fluorescente
Becurile acestea se aseamănă cu neonul și consumă mult mai puțin decât becurile clasice (chiar de până la 5 ori mai mic). Într-adevăr, există și un dezavantaj major, acela că până se aprind cu adevărat durează o perioadă, lumina palidă de la început provocând disconfort evident.
3. Alegerea tipurilor de becuri potrivite pentru locuința personală
Alegerea tipurilor de becuri potrivite pentru apartament sau casă trebuie neapărat să se facă doar după ce a existat o informare adecvată în acest sens, în așa fel încât persoana în cauză să-și dea seama care sunt avantajele și dezavantajele acestora. În ultima vreme s-a pus mare accent pe folosirea becurilor LED pentru că oferă economie de energie electrică de până la 80% față de un bec normal, iar durata de viață poate să ajungă chiar și până la 25 de ani.
3.1. Forma becului și tipul de soclu
Pentru multă lume este importantă partea estetică a locuinței, astfel încât becurile trebuie să fie alese și din punctul de vedere al formei. Pur și simplu, uneori, unele forme se potrivesc perfect cu unele modele de corpuri de iluminat și trebuie avut în vedere acest criteriu de alegere. Printre cele mai întâlnite forme ale becurilor se numără: normală, spirală, tip spot, reflector, lumânare, glob, stick. Tipul soclului sau al filetului este alt aspect de care se va ține cont, pentru că, practic, acest lucru va arăta dacă un bec se potrivește sau nu sursei. Becurile cu incandescență, becurile LED și cele economice folosesc același tip de soclu (E27, E14, G9 etc.).
3.2. Consumul energetic pentru fiecare tip de bec
Numărul de Watti al becului arată care este consumul de energie electrică. La becurile LED nu este prea relevant și acest lucru te poate induce în eroare, pentru că nu arată cantitatea de lumină produsă. Eficiența diodelor se exprimă în lumeni. Ea se va evalua pe baza puterii sau a raportului dintre fluxul luminos și putere, măsurând lumina produsă de becul dintr-un singur watt. Pentru a calcula cât de bună a fost investiția făcută se va împărți numărul de lumeni la consumul în watti. Pentru a putea observa diferența dintre consumul unui bec cu incandescență și a unuia LED, este important să se cunoască faptul că dacă eficiență este mai mare și există, astfel, mai mulți lm/W, atunci economiile la costul energiei sunt mari. Un simplu calcul va demonstra că becul LED este de 7 ori mai eficient decât cel cu incandescență. De altfel, becul LED produce mai multă lumină dintr-un watt comparativ cu toate celelalte tipuri.
3.3. Lumina diferitelor tipuri de becuri
Becurile pot avea diferite tipuri de lumină. Temperatura de culoare este reprezentată de culoarea emisă de un anume corp de iluminat, se exprimă în kelvini (K) și poate fi cuprinsă între 1800 și 16000K. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că dacă temperatura este mai ridicată (adică sunt mai mulți kelvini), atunci lumina va fi mai rece (albă sau chiar albastră). Dacă temperatura este mai scăzută, atunci lumina este mai caldă și mai închisă. Se pot distinge trei tipuri de lumină: caldă, rece și naturală. Unele dintre culori agită, altele liniștesc, așa că este foarte important ca persoana în cauză să se gândească la culoarea de lumină pe care o va alege. Becurile cu lumină alb caldă se folosesc în dormitor, camera copilului sau în living, cele cu lumină naturală sunt ideale pentru bucătărie, birou, baie, hol sau oriunde unde nu ajunge lumina naturală, iar cele cu lumină alb rece sunt utilizate mai degrabă în domeniul industrial sau medical. Nivelul fluxului de lumină se va calcula din momentul în care se va aprinde becul. Un bec cu incandescență se încălzește mai rapid, pe când cel economic are o durată mai mare până ce lumina ajunge la intensitatea dorită.
3.4. Durata de viață a diferitelor tipuri de becuri
În funcție de fiecare tip în parte, becurile au o durabilitate mai mare sau mai mică. Becurile LED comparativ cu cele cu incandescență au o durată de viață foarte mare. În comparație cu produsele clasice, becurile cu halogen rezistă dublu, până la 2 ani. Nu în ultimul rând, becurile economice au o durată de viață care se încadrează între 8 și 15 ani.
4. Curiozități legate de diferite tipuri de becuri
Descoperirea becului a făcut posibilă evoluția civilizației umane, acest obiect reușind să transforme noaptea în zi. Câteva curiozități legate de aceste produse pot fi menționate: Deși pare puțin probabil, există un bec care arde de peste 100 de ani. Este vorba despre Shelby de 4 watti din cazarma pompierilor din localitatea Livermore, Statele Unite ale Americii, care a fost aprins în anul 1901; Becurile fluorescente au în compoziție elemente electronice complexe și nu trebuie aruncate la coșul de gunoi de acasă, ci să fie duse la magazinele specializate sau la puncte de colectare; Dacă se sparge un bec fluorescent, atunci este recomandată aerisirea încăperii, îndepărtarea cioburilor cu ajutorul unor mănuși și depozitarea lor într-o punguță; Becurile LED dacă sunt aprinse și nu se sting de la întrerupător, ar putea rezista până la trei ani; LED-urile nu conțin mercur comparativ cu becurile incandescente; Becurile economice pot să emită radiații ultraviolete, dacă stratul protector de interior al tuburilor este fisurat; Fiecare corp de iluminat este dotat cu o dulie (fasung) anumită, care necesită un anumit tip de bec, cu soclu corespunzător; Becurile cu LED alb sunt becuri ce folosesc LED-ul albastru de mare putere, cu un strat de fosfor ce transformă lumina albastră în lumină albă; Lămpile fluorescente sunt corpuri de iluminat cu forma de tub, inventate în anul 1909 de francezul Georges Claude, care au un principiu de funcționare diferit de becurile clasice. În concluzie, cine vrea să-și doteze casa cu becuri cu un consum redus de energie electrică trebuie neapărat să facă puțină cercetare în acest sens și să descopere ceea ce se potrivește necesităților și bugetului.
Surse foto: shutterstock.com, pinterest.com