Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului. Cat despre becuri, este important faptul ca atunci cand se ard, acestea trebuie sa fie inlocuite cu altele noi. Cand mergi sa achizitionezi unul nou, ia in considerare faptul ca preturile becurilor pot fi destul de variabile, in functie de tipul pe care il alegi. 

1. Ce sunt becurile LED si cat consuma acestea?

Ce sunt becurile LED si cat consuma acestea? - ledel.ro

Iluminatul cu LED este un tip de tehnologie de iluminare in care un semiconductor este utilizat pentru a converti curentul electric in lumina. Un semiconductor este o substanta solida, cu conductivitate electrica intre cea a unui neconductor si cea a majoritatii metalelor. Proprietatile sale de conductivitate sunt usor de modificat, prin introducerea de impuritati in structura sa cristalina. Procesul este cunoscut sub numele de „doping” si are ca rezultat o jonctiune semiconductoare, daca doua regiuni ale aceluiasi cristal sunt „dopate”. Jonctiunea semiconductoare este baza diodelor.

Cel mai vechi LED, cu spectru vizibil, a fost descoperit în 1962, de catre Nick Holonyak, de la General Electric; el si-a numit inventia ca fiind „cea magica”. Cele mai timpurii forme de LED-uri au fost luminile cu infrarosu, de joasa intensitate (IR), utilizate in circuitele de control de la distanta. Acestea aveau o intensitate scazuta si erau rosii. Ulterior, tehnologia a fost imbunatatita, pentru a produce LED-uri care emit culori precum verdele si galbenul pal.

Diferenta dintre becurile LED si cele clasice

Atunci cand se vorbeste despre un „bec obisnuit”, se face referire la un bec incandescent, tipul care exista inca de cand Thomas Edison si-a brevetat inventia, în 1879. Aceste becuri au filamente care stralucesc, producand atat caldura, cat si lumina, atunci cand energia trece prin ele. LED-urile, pe de alta parte, au electroni care curg, pentru a crea fotoni, adica lumina care poate fi vazuta. Fotonii nu genereaza aproape deloc caldura. De asemenea, LED-urile necesita mult mai putina energie pentru a crea aceeasi luminozitate precum becurile clasice, incandescente, si pentru a dura mult mai mult.

2. Avantajele becurilor LED - cea mai economica varianta

Avantajele becurilor LED - cea mai economica varianta - ledel.ro

LED-urile folosesc mult mai putina energie decat becurile incandescente, deoarece lumina cu diode este mult mai eficienta, din punct de vedere al puterii, decat lumina cu filament. Becurile LED folosesc cu peste 75% mai putina energie decat iluminatul cu incandescenta. La niveluri scazute de putere, diferenta este si mai mare. Lampile LED strălucitoare folosesc doar 11 pana la 12 wati, creand, in acelasi timp, o putere de lumina comparabila cu un bec incandescent de 50 de wati.

Tehnologia de iluminare cu LED are mai multe avantaje fata de tehnologia de iluminare cu incandescenta; Acestea includ:

-> durata de viata mai lunga, deoarece sunt eficiente din punct de vedere energetic si genereaza mai putina caldura, incetinind epuizarea;
-> consum mai mic de energie, datorita puterii mari; becurile LED convertesc aproximativ 70% din energia lor in lumina; de asemenea, emit mai putin CO2 (dioxid de carbon) decat becurile incandescente;
-> intensitate si luminozitate mare si cu o gama larga de culoril; LED-urile pot emite o luminozitate superba si sunt disponibile in aproape toate culorile existente in spectru;
-> caldura radiata scazuta le face utile in spatiile sensibile la caldura, cum ar fi muzeele, acolo unde sunt afisate diverse opere de arta, pentru a preveni estomparea si degradarea acestora;
-> iluminare instantanee; nu va trebui sa astepti absolut deloc pana cand becurile cu LED-uri se vor incalzi, atunci cand le aprinzi;
-> LED-urile produc lumina intr-o singura directie, nu peste tot, si, astfel, reduc risipa.

Tehnologia LED se imbunatateste constant, iar LED-urile emit acum lumina la o scara mai larga si mai calda. Ceea ce face ca LED-urile sa fie mult mai eficiente decat becurile incandescente este cantitatea de energie pe care o folosesc pentru a crea o anumita cantitate de lumina. Cand se vorbeste despre putere, nu exista două becuri egale. In timp ce un bec de 1.000 de wati, de orice tip, va folosi aceeasi cantitate de energie, va emite un nivel complet diferit de lumina cu acea energie. De aceea, este esential sa se ia in considerare luminozitatea sau lumenii atunci cand compara becurile. Un lumen este o masura a luminii. Dacă LED-urile si becurile incandescente au aceiasi lumeni, acestea au luminozitate egala. Se pot gasi lumenii listati pe ambalajul becurilor. Pentru cea mai eficienta lumina, se recomanda gasirea puterii de lumen dorita (cu cat este mai mare, cu atat mai stralucitoare) si alegerea becului cu cea mai mica putere. LED-urile vor castiga, probabil, in fiecare caz. Un alt avantaj al LED-urilor este „factorul hassle”. LED-urile dureaza mult mai mult decat un bec obisnuit, ceea ce inseamna ca se reduce batalia de a cauta sertarul in care au fost ascunse becurile (fara a mai lua in considerare banii pentru becuri noi). Producatorii spun ca un LED dureaza aproximativ 10 ani, sau 100.000 de ore de utilizare continua.

Cat dureaza becurile LED?

Iluminatul actual a continuat sa se imbunatateasca in spectrul LED-urilor. Exista acum LED-uri care produc lumina pura violeta si ultravioleta neagra, cu o eficienta energetica crescuta. LED-urile moderne pot dura de 2-4 ori mai mult decat concurentii lor medii, oferind, in acelasi timp, lumina de inalta calitate, intr-un mod eficient. Iata o defalcare a duratei de viata nominale medii a diferitelor tipuri de becuri:

-> becuri incandescente: 750-2000 de ore;
-> fluorescente: 24.000-36.000 de ore;
-> CFL-uri: 8.000-20.000 de ore;
-> becurile cu halogeni dureaza de doua ori mai mult decat becurile incandescente;
-> LED-urile au o durata medie de viața de aproximativ 50.000 de ore.

Poti intreba producatorul becului care este durata de viata medie nominala a becului achizitionat. Asigura-te ca obtii becul LED potrivit pentru casa ta. De exemplu, nu utiliza un bec LED care nu poate fi reglat intr-un reglator. Acest lucru ii va reduce durata de viata, plus ca te poti astepta la zgomote destul de inalte si deranjante si la jocuri de lumini sacaitoare.

3. Cat consuma un bec si de ce becurile LED consuma mai putina energie?

Iluminatul traditional poate folosi o cantitate surprinzatoare de energie electrica. Cu toate acestea, o alternativa la becurile incandescente, traditionale, a apărut, iar acesta garanteaza economii incredibile. Becurile LED sunt mai puternice, mai bune si chiar te ajuta sa economisesti banii, fara a mai fi nevoie sa ii consumi pe toti pentru plata facturilor. Luminile cu LED-uri au parcurs un drum lung de la introducerea lor si se regasesc intr-un spectru larg de culori vii.

In general, luminile LED folosesc mai puțtna energie electrica si dureaza mai mult decat becurile cu incandescenta sau CFL. De asemenea, luminile cu LED-uri folosesc foarte putina energie electrica, in comparatie cu becurile cu incandescenta, traditionale. Washington Post a investigat luminile LED în comparatie cu luminile incandescente.

O dioda emitatoare de lumina (LED) contine un semiconductor. Semiconductorul actioneaza ca o jonctiune, prin care energia electrica este filtrata, eliberand lumina ca produs secundar. Prin urmare, lumina este emisa direct de la intrarea sursei, fara a alimenta, mai intai, o sarcina emitatoare de lumina separata (de exemplu, filament). In acest fel, LED-ul consuma mai putina energie decat tehnologiile rivale. In comparatie, alte tehnologii care emit lumina (de exemplu, becuri cu incandescenta, lumini cu neon, lampi cu halogen) prezinta o scurgere de energie, in care materiale precum metalele sau gazele trebuie mai intai incalzite, pentru a putea fi produsa lumina. Urmatoarea lista te va ajuta sa iti faci o idee mai buna despre consumul de energie in cadrul optiunilor obisnuite de iluminare (puterea necesara pentru o putere egala de lumina/luminozitate):

-> 40 wati - bec incandescent;

-> 29 wati – halogen;

-> 10 wati – CFL;

-> 5 wati – LED.

De ce becurile LED consuma mai putina energie?

Unele dintre cele mai cunoscute statistici referitoare la beneficiile becurilor LED includ „economii totale de 80%” si „durata de viata de 25 ori mai mare”. Iata cum stiinta din spatele becurilor LED are ca rezultat un consum mai mic de energie.

Semiconductorul este situat in centrul unui bec LED. Este piesa de tehnologie responsabila pentru facturile mai mici la energie. Dar cum functioneaza? Asa cum functioneaza, in general, un semiconductor (tranzistor). Semiconductorul formeaza o mica intrerupere in circuit. Aceasta intrerupere este cunoscuta sub numele de jonctiune. Jonctiunea este alcatuita dintr-o placa incarcata negativ si o placa incarcata pozitiv. Placile sunt fixate in proximitate una fata de alta, dar nu se ating.

Cand este conectata la un circuit, electricitatea este fortata să traverseze jonctiunea, din cauza atractiei negative/pozitive. Cu toate acestea, placa care primeste energia nu are capacitatea de a permite intregii energii sa continue de-a lungul circuitului. Energia trebuie eliberata, eliberata sub forma de lumina. Aceasta inseamna ca lumina este, de fapt, produsul secundar al unui circuit electric simplu. Acesta este motivul pentru care LED-ul consuma mai putina energie decat alte metode conventionale de iluminare.

Trecerea la becuri LED, pentru toate solutiile de iluminat casnic si industrial, poate si chiar va economisi bani si energie, in timp. Cu durata medie de viata a becurilor, care depaseste douazeci de ani, multi oameni aleg sa investeasca in becuri LED, pentru bonusul suplimentar de intretinere redusa. Ce alte fapte fac LED-ul alegerea inteligenta?

-> Becurile LED cu caldura redusa sunt proiectate avand in vedere disiparea caldurii. Caracteristicile de design includ radiatoare, ceea ce inseamna ca putina caldura generata nu este permisa sa se acumuleze. Spre deosebire de becurile traditionale, luminile LED nu sunt, de obicei, fierbinti la atingere.

-> Becurile LED ecologice nu contin substante chimice sau materiale periculoase. Spre deosebire de becurile cu incandescenta sau becurile CFL, de exemplu, LED-urile nu sunt daunatoare mediului. Aceasta inseamna ca becurile LED pot fi reciclate ca parte a deseurilor menajere normale.

-> LED-urile pot fi gasite acum peste tot. De la televizoare, smartphone-uri si semafoare, pana la torte, faruri, faruri stradale si iluminatul exterior al casei. Economiile implicate au determinat cresterea cererii si a productiei globale de mai bine de un deceniu.

Asadar, spre deosebire de tehnologiile de iluminat traditionale, care folosesc becuri cu incandescenta, becurile LED reprezinta o varianta mai viabila pentru oricine. Acestea prezinta un numar foarte mare de avantaje tehnice, se regasesc intr-o gama larga de culori si dimensiuni si, cel mai important, consuma extrem de putina energie. Astfel, alegand becurile LED, nu va mai fi nevoie sa iti faci griji pentru costurile facturilor, deoarece acestea se vor mentine in limitele normalului. In plus, nu va mai fi nevoie nici sa schimbi becurile periodic, ca in cazul celor cu incandescenta, deoarece becurile LED au o rezistenta foarte mare in timp si, astfel, te vei putea bucura de ele si de lumina din casa ta pentru o perioada indelungata.

Sursa foto: shutterstock.com. 

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....