Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminat dormitor – Descopera ce lustre se poarta in dormitor in functie de design si culori predominante

Iluminat dormitor – Descopera ce lustre se poarta in dormitor in functie de design si culori predominante

Dormitorul reprezintă o cameră importantă în casa ta, motiv pentru care trebuie să ai grijă atunci când alegi atât patul, cât și lustra, culorile și designul. Este locul în care îți petreci orele de somn și nu numai. Dormitorul este locul în care te relaxezi, în care te detașezi de tot ce este în exterior și te conectezi cu tine. Este important ca tot ce se află în acel spațiu să se potrivească nevoilor tale și să nu îți provoace disconfort. Pe lângă pat, saltea și alte obiecte de decor, un aspect despre care trebuie să știi mai multe lucruri este iluminarea din cameră. Poate influența foarte mult felul în care te simți și îți poate afecta toată ziua. Dacă îți dorești să descoperi mai multe despre acest subiect, citește în continuare acest articol. 

1. Importanta corpurilor de iluminat pentru dormitor

Corpurile de iluminat au un rol foarte important atunci când vine vorba despre orice cameră din locuința ta. Fie că este vorba despre bucătărie, living sau dormitor, trebuie să ai grijă atunci când faci o alegere. De exemplu, în living ai nevoie de o lumină mai puternică, potrivită pentru a desfășura diverse activități pentru a nu îți obosi ochii. Multe persoane optează în living pentru becuri LED cu lumină rece și un corp de iluminat cu cât mai multe opțiuni. De exemplu, șase becuri sunt ideale dacă îți dorești o sufragerie iluminată corespunzător. De obicei, corpurile de iluminat pentru living sunt cele de tip păianjen, oferind posibilitatea de a lumina un spațiu cât mai mare al locuinței în care sunt poziționate.

În ceea ce privește bucătăria, părerile pot fi împărțite în funcție de preferințe. În primul rând contează cât de mult timp petreci tu în bucătărie. De regulă, pentru o bucătărie de tip vagon, cea mai bună variantă este să optezi pentru un corp de iluminat cu două becuri. Desigur, poți opta și pentru spoturi. Acestea funcționează fără probleme cu becuri pentru spot cu led și se găsesc în diverse variante, în funcție de caz.

Atunci când vine vorba despre dormitor, corpul de iluminat trebuie ales cu bun gust și cu grijă. Este important să fie un corp de iluminat de o dimensiune ideală, fără să fie exagerat de mare sau foarte mic. Încearcă să te raportezi și la mărimea camerei.

1.1. Ce lustre se poartă în dormitor

În dormitor poți alege o mulțime de lustre, totul ține de gusturile tale și de felul în care vrei să decorezi încăperea la final. Înainte de a face orice achiziție, trebuie să te gândești ce fel de lustră îți dorești tu pentru dormitorul tău. Îți dorești o lustră modernă sau una clasică? Pentru a face această alegere, trebuie să știi care sunt diferențele între acestea.

În timp ce o lustră clasică are mai puține detalii și se axează pe ideea de a nu atrage atenția, o lustră modernă are un design deosebit, este realizată dintr-un material aparte și poate avea o formă diferită sau ieșită din comun. Aici intervine un lucru foarte important atunci când vine vorba despre alegerea corpului de iluminat potrivit pentru dormitor, și anume designul.

Ce lustre se poartă în dormitor - ledel.ro

1.2. Alege corpul de iluminat pentru dormitor în funcție de design

Designul are un rol esențial în alegerea pieselor de mobilier și a corpurilor de iluminat dintr-o locuință. În funcție de acesta lucrurile din cameră se vor armoniza, iar totul poate arăta exact așa cum îți dorești tu. Înainte de a alege orice element de decor sau de mobilier, alege stilul pe care dorești să îl abordezi.

Minimalist

Dacă îți dorești o cameră minimalistă, atunci ai nevoie de elemente simple, care să nu iasă foarte tare în evidență. Pentru un astfel de dormitor, cele mai folosite culori sunt gri, maro, alb și negru. Fie în combinație una cu cealaltă, fie individual, acestea arată foarte bine și impecabil într-o cameră în care dormi. În ceea ce privește variantele pentru iluminat, poți opta pentru diverse lustre led care să atârne din tavan.

Vintage

Stilul vintage este puțin mai diferit și mai complicat de abordat, însă nu neapărat din punct de vedere al corpurilor pentru iluminat. Dacă îți dorești un ambient cât mai misterios, poți opta pentru lămpi led pe care să le folosești pentru iluminare. În cameră poți opta pentru nuanțe precum verde, albastru, gri, maro. Acestea te trimit direct cu gândul la un loc din trecut, iar dacă alegi mobila din lemn potrivită, atunci totul este simplu și ușor.

Modern

Un stil abordat din ce în ce mai des atunci când vine vorba despre amenajarea unui dormitor este stilul modern. În situația aceasta poți jongla cu mai multe culori, însă oamenii preferă de obicei să meargă pe clasic și să opteze pentru maro sau gri. În ceea ce privește corpul de iluminat, dacă îți dorești un vibe care să te ducă direct cu gândul la ceva modern, atunci poți opta pentru benzi led pe care să le pui în spatele patului și în lateral. De asemenea, dacă îți dorești puțin mai multă lumină de atât, poți opta pentru spoturi cu led. În această combinație o să arate incredibil.

1.3. Idei de iluminat pentru dormitor

Dacă îți dorești puțină inspirație, sunt o mulțime de idei pe internet care te pot ajuta să faci alegerea potrivită pentru tine și pentru dormitorul tău. Însă, dacă te-ai decis ce fel de design îți dorești, alegerile s-ar putea să vină mai rapid. Poți alege corpuri de iluminat care să atârne, benzi cu led sau chiar doar lămpi. Nu ai nevoie de o lumină puternică în locul în care mai mult te odihnești. De aceea, alege ceva care să arate bine și care să își îndeplinească utilitatea. De asemenea, nu uita să alegi întotdeauna becuri led dacă îți dorești o durată de viață mai lungă și ceva care să fie mai ecologic.

Idei de iluminat pentru dormitor (1) - ledel.ro

Idei de iluminat pentru dormitor (2) - ledel.ro

2. Iluminare dormitor vs iluminare living

După cum a fost menționat și mai sus, este o diferență destul de mare atunci când vine vorba despre iluminarea dintr-un dormitor și iluminarea dintr-un living. Întotdeauna în living îți vei dori să ai cât mai multă lumină, și nu doar atunci când afară este zi. În funcție de dimensiunea sufrageriei tale, alege un corp de iluminat care să te ajute să luminezi toată încăperea. Nimeni nu își dorește o lumină obositoare în sufragerie, mai ales pentru că devine neplăcut atunci când ai invitați. Pentru camerele mari de genul acesta, un corp de iluminat cu patru sau șase becuri este ideal. Fiind un număr mai mare de becuri, alege varianta de LED pentru a economisi bani pe termen lung.

În dormitor nu ai nevoie de lumină rece, așa cum ai nevoie în sufragerie. Aici poți opta pentru lumină caldă sau pentru ceva care să fie o combinație între cele două. În felul acesta nu îți vei obosi ochii și te poți bucura și de o lumină pe care să o poți ține aprinsă mai mult de o oră dacă este nevoie, fără să te deranjeze. În ceea ce privește corpul de iluminat, alege ceva simplu, care să aibă maxim trei becuri. Nu ai nevoie de mai mult de atât, având în vedere că este un spațiu dedicat somnului.

2.1. Variante de iluminat pentru dormitor potrivite și în living

În cazul în care te întrebai, există și variante de corpuri de iluminat potrivite atât în dormitor, cât și în living. Totul depinde de gusturile tale și de cum îți dorești să arate încăperea. Nu uita că lustra are un rol important atunci când vine vorba despre designul unei camere. Cu cât alegi una mai potrivită, cu atât o să arate mai bine la final. Lustrele cu trei becuri pot fi utilizate și într-un living, mai ales dacă este unul mai mic. Totuși, este posibil ca lumina pe care ți-o oferă să nu fie exact ceea ce îți dorești tu. Un model care atârnă din tavan este un model clasic, folosit adesea atât la dormitoare, cât și la sufragerii.

Variante de iluminat pentru dormitor potrivite și în living - ledel.ro

Variante de iluminat pentru dormitor potrivite și în living 2 - ledel.ro

2.2. Cum alegi lumina pentru un dormitor mic

Dacă ai un dormitor mic, trebuie să ai grijă atunci când alegi intensitatea luminii din cameră, dar și corpul de iluminat. Pentru un tavan mic, este recomandat să optezi pentru un corp de iluminat nu foarte voluminos, care să poată trece neobservat. În cazul în care nu îți dorești o lustră sau un corp care să fie poziționat în tavan, poți alege fără probleme benzi led sau lămpi. Acestea cu siguranță pot lumina încăperea suficient, având în vedere că spațiul nu este foarte mare.

Atunci când ai un dormitor mic, o altă variantă care te poate ajuta este să optezi pentru culori și design care să te ajute să creezi iluzia unui spațiu mai mare. De exemplu, albul este ideal pentru acest lucru. Nu colora pereții camerei și alege mobilier deschis la culoare sau alb dacă îți dorești ca dormitorul tău să pară mai mare. În cazul în care crezi ca totul ar fi prea simplu, poți adăuga o pată de culoare la draperii și la covor. Variante întotdeauna vor exista, tot ce trebuie să faci este să ai puțină inspirație și răbdare.

2.3. Cum alegi lumina pentru un dormitor mare

Când vine vorba despre un dormitor mare, lucrurile se schimbă complet. În primul rând, este recomandat să optezi pentru un corp de iluminat mai voluminos, care să pună în evidență piesele din încăpere. Dacă ai ales un design modern pentru camera ta, atunci alege un corp de iluminat aparte, care să aibă modele ușor de remarcat. Lumina într-un dormitor mare poate fi și ea difuză, însă depinde de ce alegi. Un corp de iluminat cu doua becuri poate fi suficient pentru nevoile tale. Poți opta pentru două becuri cu LED care să emită lumină caldă. În felul acesta o să dea impresia de loc confortabil și liniștit, exact așa cum ar trebui să fie un dormitor.

Nu este întotdeauna ușor să alegem lucrurile potrivite pentru casă, însă cu siguranță este interesant și antrenant. Să îți construiești și mobilezi casa așa cum vrei tu te face să te simți important, confortabil și te face să simți că deții controlul. Este important să ai grijă ca lumina pentru dormitor, dar și pentru celelalte camere să fie ideală pentru a te bucura de absolut fiecare lucru pe care îl faci în propria locuință. Pe internet găsești o mulțime de modele de lustre pentru dormitor și pentru restul camerelor, ai nevoie doar de puțină răbdare și inspirație pentru a putea face alegerile potrivite. Încearcă mai întâi să te gândești la stilul pe care vrei să îl abordezi, iar apoi să începi prin a cumpăra corpul de iluminat, patul, dulapul și așa mai departe, până reușești să alegi toate piesele pentru camera ta.

Sursa foto: pexels.com. 

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....