Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Lumini ambientale pentru casa - Cum poate fi eficientizat consumul de energie electrica in scopul protejarii mediului

Lumini ambientale pentru casa - Cum poate fi eficientizat consumul de energie electrica in scopul protejarii mediului

Primele becuri cu LED-uri rosii au fost descoperite in anii ‘60. In 1994, Shuji Nakamura a inventat LED-ul cu lumina albastra si ulterior a fost creat becul LED cu lumina alba. 

Tehnologia iluminatului ambiental a cunoscut cu adevarat apogeul dezvoltarii datorita companiei Philips Lighting. Aceasta a revolutionat piata cu sisteme de iluminat cu LED dedicate atat locuintelor, cat si iluminarii urbane si industriale. 

LED provine de la Dioda care emite lumina (Light Emitting Diode). Dioda este elementul compus din anod si catod prin care traverseaza curentul electric in sens unidirectional (intra prin anod si iese prin catod). Diodele sunt fabricate din seleniu sau silicon, adica din materiale semiconductoare, astfel incat efectul este acela de a produce lumina.  

1. Lumini ambientale pentru casa – Cele mai utilizate metode de a crea un spatiu iluminat in locuinta ta

Becurile se afla printre articolele de uz casnic ce au traversat o evolutie uimitoare, trecand de la rolul simplu de a lumina, la numeroase scopuri secundare. Daca pana acum oamenii foloseau becurile pentru a-si lumina spatiul in care isi desfasurau activitatile, acum lumina e folosita pentru relaxare, reducerea stresului, stimulare, inspiratie sau pentru accentuarea diverselor zone din casa ori infrumusetarea spatiului din locuinta sau a celui exterior. 

In prezent, cautam sa aducem lumina ambientala tot mai des in locuinte, sub forme si scopuri diferite, fie ca ne gandim la camera de zi, baie, gradina sau camera de odihna.   

Luminile ambientale pentru casa si luminile ambientale de exterior sunt produse “eco-friendly”, spre deosebire de becurile incandescente sau cele tip CFL (Compact Fluorescent Lamp). De asemenea, sunt o sursa de lumina sanatoasa pentru ochi, psihic si o metoda isteata de a reduce facturile la curent inca din prima luna. 

Lumini ambientale pentru casa – Cele mai utilizate metode de a crea un spatiu iluminat in locuinta ta - ledel.ro

Cercetatorii afirma ca LED-urile pot oferi un consum mai redus cu 90% decat becurile clasice. Asadar, cele mai economice sunt luminile ambientale cu LED. 

Imagineaza-ti cat poate fi de interesant sa fii ghidat prin intunericul din casa de corpuri de iluminat ambiental cu forme, culori si intensitati alese dupa preferintele si confortul personal.

  • Becuri LED – unul dintre multele avantaje ale acestor lumini ambientale pentru casa consta in faptul ca ai posibilitatea de a schimba culorile si intensitatea prin intermediul telefonului. Pot fi amplasate in orice camera, chiar gradina, terasa sau balcon. Se bucura de o durata de viata lunga si sunt cele mai economice surse de lumina. 

  • Benzi LED – acest tip de lumina ambientala este conceputa pentru a crea o atmosfera aparte in camera. Cum anume? Lumina ambientala cu benzi LED vine in diferite dimensiuni si poate fi atasata pe spatele diverselor corpuri. Benzile cu LED inlocuiesc becurile clasice si sunt adesea montate in locurile in care lumina obisnuita este slaba sau in camerele mai mici. In plus, amplifica vizibilitatea in colturile greu accesibile ale casei. 

Pentru benzile de LED ar trebui sa verifici daca ai un circuit electric sau un intrerupator pe care sa il utilizezi. Cu ajutorul unui intrerupator ai avantajul unor surse de iluminat individuale. De asemenea, stabileste inainte sa o montezi daca lumina ambientala are scop pur decorativ sau practic. Profilul pentru banda LED se alege in functie de lumina si latimea locului respectiv. Exista numeroase culori disponibile pentru profilele de benzi LED. Vopsite in mai multe culori, argintii (modelele din inox) sau culoarea lemnului sunt cateva exemple. Insa, cele mai cautate sunt produsele din aluminiu, in nuanta argintie. Benzile de iluminat ambiental pot fi utilizate in interiorul camerelor, balcon, curtea personala sau pe terasele gradinilor de vara sau restaurante. Pot fi lipite pe spatele televizorului, pe mobila, oriunde doresti sa creezi o atmosfera inedita. Cu ajutorul unei telecomenzi ai posibilitatea de a selecta culoarea si nivelul de lumina pe care le preferi. 

 telecomanda LED - ledel.ro

  • Lumina ambientala in oglinda - daca vrei sa inlocuiesti LED-urile din baie, atunci o oglinda cu lumina ambientala pe care sa o actionezi dintr-un buton touch de pe rama oglinzii este ceea ce iti trebuie. 

  • Spoturi LED – sunt tot mai des utilizate, multumita faptului ca permit reglarea nivelului de lumina si sunt disponibile intr-o varietate de culori, forme si modele. Spoturile LED nu se infierbanta la fel ca cele halogene si, astfel, suprafata pe care sunt montate nu este afectata in niciun fel. Daca spoturile cu halogen includ substante nocive, spoturile LED nu prezinta nici mercur, nici plumb, fiind complet ecologice. 

Luminile ambientale au un impact pozitiv asupra starii tale de bine. Te ajuta sa elimini stresul de peste zi, sa te relaxezi si sa iti creezi acea stare de liniste pe care doar propriul tau camin ti-o poate darui. 

2. Lumina ambientala si avantajele asupra sanatatii

Lumina ambientala si avantajele asupra sanatatii - ledel.ro

Becurile sunt de urmatoarele tipuri: clasice, fluorescente, cu halogen si becuri cu LED. Ultima tehnologie a cunoscut cea mai puternica evolutie datorita, in mare parte, avantajelor numeroase pe care le asigura si anume:  

- Reglarea fluxului luminos. Astfel, poti ajuta lumina ideala pentru citit sau poti trece la lumina unei lampi de veghe;

- Pot fi montate oriunde, atat in spatii rezidentiale, cat si in cele comerciale. Astfel, pot fi amplasate in puncte strategice pentru ca gradul de luminozitate din spatiul respectiv sa fie la nivel maxim. Becurile LED pot fi montate oriunde, in camere, bai, holuri, unde exista un nivel crescut de umiditate si temperatura;

- Becurile LED pot lumina pana la 100.000 de ore;

- Pe toata durata de viata, intensitatea luminoasa este constanta;

- LED-urile ‘’traiesc’’ mai mult decat becurile incandescente sau cu halogen. In consecinta, lumina ambientala este considerata o investitie de durata;

- Becurile LED nu au nevoie de timp de asteptare. Se aprind instantaneu;

- Luminile ambientale de casa pot avea nuante diferite de alb. Lumina alba calda este relaxanta, motiv pentru care este recomandata spatiilor de odihna, precum camera de zi sau dormitor. Lumina alba rece stimuleaza puterea de concentrare si capacitatea de a observa detaliile. Astfel, LED-urile cu nuante reci de alb sunt folosite in birouri de lucru, dar si in holuri sau bai. 

3. Lumina ambientala de camera si confortul psihic sau vizual

Studiile arata ca 74% dintre utilizatori considera ca lumina are un anumit efect asupra sanatatii ochilor. 

Alt studiu demonstreaza interesul adultilor fata de calitatea luminii din casa, 2/3 din acestia apreciaza ca lumina de calitate influenteaza rezultatele scolare ale copiilor. 

LED-urile nu au fluctuatii de intensitate a luminii, emit o lumina blanda cu ochiul si influenteaza pozitiv atmosfera din camera si, implicit, starea de bine a celor care locuiesc in acest spatiu. 

Lumina ambientala de camera si confortul psihic sau vizual - ledel.ro

Tot mai multe locuinte au fost dotate cu sisteme de iluminat ambiental care incet, incet vor inlocui becurile clasice cu halogen sau pe cele compact-fluorescente.

Lumina LED-urilor atinge o intensitate maxima instant, fara timp de incalzire si nu dauneaza ochiului. Mai mult, LED-urile nu contin mercur, nu se incing, iar consumul de energie este considerabil mai mic, ceea ce permite reciclarea acestora ca deseuri electrice. 

4.Iluminarea ambientala si tipurile de camere

Lumina ambientala trebuie sa fie aleasa in functie de tipul camerei unde va fi instalata pentru un rezultat de succes. 

In living sunt recomandate majoritatea tipurilor de iluminat, de la pendule, aplice si pana la spoturi, atat timp cat sunt avute in vedere dimensiunile si designul camerei. Insa, tipul de iluminat trebuie sa fie adaptat zonei de relaxare, citit, de servit masa sau pentru diverse alte nevoi ale familiei. Pentru zona de relaxare poti lua in considerare corpurile de iluminat suspendate sau lampile de podea ori de perete. 

Bucataria este cel mai dinamic spatiu dintr-o locuinta. Astfel, se pot utiliza numeroase categorii de iluminat pentru lumina amplificata, deoarece aici se desfasoara mai multe activitati. In bucatarii se aplica atat lumina ambientala, cat si de accent. In acest spatiu, corpurile suspendate sau spoturile sunt un ‘’must-have’’. In cazul open-space-urilor, bucataria este o prelungire a livingului si este necesar un proiect de iluminat detaliat inainte de a face vreo achizitie. 

Pentru zona unde toti membrii familiei se strang sa serveasca cina, poti comanda cu incredere cateva pendule cu aspect modern sau luxos. Zona de dinning este ideala pentru a monta o lustra cu abajur opac. Astfel, lumina va fi proiectata pe suprafata mesei, creand o atmosfera intima a cinei in familie. 

Dormitorul este locul in care te refugiezi dupa o zi incarcata. Este camera preferata pentru a citi o carte inainte de culcare, pentru a-ti reincarca bateriile, sau pentru a viziona un film intr-un pat confortabil. Pentru ca este incaperea destinata odihnei, sugestia noastra este sa achizitionezi corpuri care furnizeaza o lumina calda, blanda pentru ochi si care nu iti tulbura somnul. Pentru dormitoare, cele mai bune alegeri pot fi plafoniere, aplice, veiozele de masa sau de perete, lampadare, corpuri suspendate, lampi de perete sau de masa. 

Coridoarele de acces. Monteaza multe aplice cu becuri sau spoturi pentru a evidentia intregul decor al holului. O idee la indemana sunt veiozele de perete sau amplasarea unei veioze pe o masuta.

Pentru baie sunt recomandate corpurile de iluminat cu posibilitate de reglare. Cele mai indicate sunt in mode evident, spoturile ori aplicele cu rezistenta la umezeala. 

De asemenea, nu trebuie neglijat stilul fiecarei incaperi din locuinta atunci cand cauti corpuri de iluminat. Lampile vintage sunt favoritele interioarelor clasice, cele cu design futurist sunt potrivite spatiilor moderne, dotate cu cele mai noi tehnologii, iar lampile cu detalii metalice se integreaza cu brio intr-o locuinta eleganta. 

Specialistii in design interior recomanda utilizarea corpurilor de iluminat luxoase, elegante, dar care sa poata servi atat scopurile estetice, cat si rolului functional pentru care au fost concepute. Lumina ambientala da ‘’tonul’’ unei atmosfere intime, rafinate si odihnitoare. Pentru a obtine ambientul elegant la care visezi, trebuie sa ai in vedere ca aici cantareste foarte mult planificarea, creativitatea, cunoasterea nevoilor personale si analizarea detaliata a spatiului de lucru. 

Lampile de birou, lampile de masa colorate dau un aer special interioarelor luxoase. Lustrele si candelabrele de marimi mari isi gasesc locul de cinste in camerele mari. 

Veiozele, lampile sau lampadarele, in special cele inalte sunt alegerea potrivita pentru orice casa, indiferent de design. Pe langa faptul ca lumineaza puternic intreg spatiul, pot fi mutate oriunde are nevoie proprietarul, mai ales daca vrea sa reamenajeze. 

Realizarea unui interior luxos si practic in egala masura poate fi un proiect dus pana la capat cu succes, daca exista imaginatie, rabdare, atentie la detaliile fiecarei camere si evident, resurse financiare. Iluminatul ambiental poate fi considerat de unii un moft costisitor. Pentru altii in schimb, alegerea inteligenta a corpurilor de iluminat stimuleaza creierul, sustine puterea de concentrare, relaxeaza mintea si ochii si astfel, creste eficienta, completeaza si defineste zonele de decor ale spatiului, indiferent ca vorbim despre iluminatul interior sau exterior. 

Sursa foto: shutterstock.com.

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....