Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminat pentru exterior – Cum sa gasesti un echilibru intre stil si util?

Iluminat pentru exterior – Cum sa gasesti un echilibru intre stil si util?

Iluminatul reprezintă un factor pe care nu trebuie să-l ignori atunci când vine vorba de amenajarea spațiilor exterioare. Acesta are un puternic impact vizual, deoarece influențează, în mod direct, atmosfera care se creează în respectivul perimetru. Însă, având în vedere că există destul de multe opțiuni pe piață, poate fi dificil să selectezi produsele potrivite, ținând cont de caracteristicile lor, de aspect, de funcționalitate, dar și de modul în care le vei putea integra în decorul tău. Așadar, este important să iei în calcul o serie de detalii care te vor ajuta să iei decizia cea mai bună.

1. Iluminatul exterior – De ce este important?

iluminatul de exterior - ledel.ro

Corpurile de iluminat sunt elemente esențiale, care nu doar schimbă și definesc designul unui spațiu, ci reprezintă și factori utili, în permanență. Însă, cele de exterior se deosebesc de cele de interior, prin câteva caracteristici semnificative. Acestea trebuie să fie rezistente la intemperii și la schimbările meteorologice, deoarece se află tot timpul afară. De aceea, sunt create special pentru a putea funcționa în astfel de condiții, fără să fie afectate sau deteriorate. Ele trebuie să rămână funcționale și în zilele cu soare și caniculă, cum sunt cele din sezonul călduros, dar și în zilele cu ploi, ninsori, grindină, ceață, etc.

Un alt rol important pe care îl au aceste obiecte este legat de siguranța ta și a clădirii. Luminile exterioare sunt folositoare, mai ales pe timpul nopții, pentru a ilumina zonele de trecere sau de acces în casă. Acest lucru este util și pentru tine, dar și pentru protecția casei tale (fiindcă poți vedea mai ușor cine trece pe lângă casa ta, cine intră în curte sau cine se află în apropierea locuinței tale).

De asemenea, corpurile de iluminat pot deveni un tovarăș de nădejde, mai ales în serile plăcute de vară, când vrei să petreci timp cu prietenii sau cu familia ta. Astfel, îți poți decora foișorul, grădina sau veranda, cu ajutorul unor lumini deosebite, care să te facă să te relaxezi și să te bucuri de întâlnirile cu cei dragi sau de compania propriei persoane, chiar și pe parcursul serii.

Așadar, iluminatul exterior este o componentă majoră pe care, este obligatoriu să o gestionezi atunci când vine vorba despre lumina aflată în grădina sau în curtea ta. Însă, pentru a selecta produsele ideale, vei avea nevoie de câteva criterii utile pe care să te poți baza, dar și de câteva sfaturi și idei care îți vor fi folositoare în acest proces.

2. Iluminare pentru exterior în funcție de spațiu

Iluminat pentru exterior – Cum să găsești un echilibru între stil și util?

Iluminatul exterior poate fi instalat în mai multe tipuri de spații. Acesta poate fi amplasat pe exteriorul casei sau al clădirii, dar și în spații exterioare, precum o terasă, o curte, o verandă sau alte perimetre similare. Luând în calcul acest aspect, îți poți îndrepta atenția către cele care se integrează cel mai bine în aria respectivă.

De exemplu, la intrarea în casă poți pune o aplică, un mic felinar sau un proiector de mici dimensiuni, care să aibă senzor și care să se stingă după ce intri în casă. Într-un astfel de spațiu este bine să optezi pentru variante de mici dimensiuni, prinse pe perete sau în tavan, pentru a nu aglomera spațiul de intrare în locuință.

Dacă vrei să luminezi o cărare, poți alege lămpi de grădină, care se înfig în pământ, neocupând spațiul din punct de vedere vizual. Dacă aleea în cauză este lungă, cu siguranță îți dorești ca aceasta să nu fie foarte aglomerată ci, dimpotrivă, să fie pusă în valoare cu ajutorul unor plante, decorațiuni sau alte elemente discrete. De aceea, corpurile de iluminat care au stâlpi mari nu ar fi potriviți într-un astfel de cadru, întrucât ar dezechilibra estetica spațiului. 

În cazul în care vrei să decorezi un spațiu care are tavan (foișor, terasă, etc.) poți alege atât ghirlande luminoase, pe care să le atârni sau să le prinzi în câteva puncte, cât și panouri LED sau lămpi pe care să le poți prinde de tavan.

Bineînțeles, totul depinde de gusturile tale și de particularitățile spațiului respectiv. Cel mai bine este să te inspiri din sfaturile designerilor, căutând idei care să poată fi puse în aplicare, cu succes, și în situația ta. Trebuie să fii atent la tot ceea ce este în jur – textura casei, arhitectura sa, materialele folosite, aspectul grădinii, restul decorațiunilor din preajmă, etc. Doar luând în considerare toate aceste elemente vei putea crea un cadru deosebit și aparte, care să fie armonios și coerent din punct de vedere stilistic.

3. Corpuri de iluminat exterioare – Cum să le alegi?

Corpuri de iluminat exterioare – Cum să le alegi? - ledel.ro

Există mai multe categorii de corpuri de iluminat, dintre care le poți alege pe cele care ți se par potrivite. Însă, pentru a putea face o primă selecție, este recomandat să descoperi care sunt tipurile de corpuri pentru care poți opta. Acestea se împart în funcție de diferite aspecte și detalii – iată care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont:

  • Sistemul de prindere

Sistemele de prindere variază în funcție de model. În primul rând, trebuie să te orientezi după spațiul în care vrei să ai lumină. Dacă vrei o variantă pentru iluminarea stradală, cercetează gama de lămpi stradale led, special create pentru acest scop. Însă, dacă vrei să-ți luminezi terasa sau grădina, ai mai multe posibilități cu care poți jongla. Există atât aplice, felinare sau panouri LED, cât și spoturi led de exterior, ghirlande, proiectoare sau corpuri de iluminat de tip stâlp. Trebuie să te gândești dacă vrei să le prinzi pe perete, în tavan, să le introduci în pământ sau să amplasezi, pur și simplu, pe asfalt.  

  • Designul

Designul trebuie ales în funcție de două lucruri: stil și funcționalitate. Corpurile de iluminat pot schimba cu totul aspectul unui spațiu, fie că este vorba despre unul interior, fie că este vorba despre unul exterior. Trebuie să selectezi un model care să se potrivească, din punct de vedere estetic, cu restul decorului. De exemplu, dacă toate decorațiunile și elementele din grădină sunt realizate din metal de culoare neagră, este o idee bună ca și felinarele, lămpile sau aplicele să fie create dintr-un material similar, care să respecte gama cromatică și textura sau, dacă vrei să creezi un decor rustic pe toată suprafața curții, corpurile de iluminat pot fi și ele rustice.

  • Funcțiile suplimentare

Funcțiile suplimentare îți pot oferi mai multe beneficii și avantaje în plus, față de cele de bază. De pildă, există corpuri de iluminat care sunt dotate cu senzor sau cu telecomandă. Senzorul este util atât pentru economie, cât și pentru confort sau siguranță. Dacă lumina este amplasată în vecinătatea dormitorului tău, un astfel de senzor este foarte folositor, deoarece lumina se va aprinde doar atunci când va trece cineva prin preajma. De altfel, siguranța este un element pe care nu trebuie să-l ignori, iar faptul că senzorul se activează atunci când cineva trece pe lângă corpul de iluminat, îți va oferi liniște, știind că există un semnal în plus prin care poți observa rapid dacă cineva se află în apropierea casei tale sau chiar în curte. 

  • Factorul economic

Factorul economic este un detaliu semnificativ, de care este obligatoriu să ții cont. De aceea, te poți orienta către lămpi cu LED sau către lămpi cu încărcare solară, care să nu necesite alimentare electrică. Dacă acest aspect este esențial pentru tine, selectează lumini exterioare care să îndeplinească toate aceste cerințe. Fie că vrei să instalezi corpuri de iluminat pe terasă sau pe gard, fie că ai nevoie de lumină în exterior, pe scări, în grădină sau lângă casă, acestea trebuie să aibă un consum optim. Din acest motiv, este bine să alegi lumini moderne, care să-ți pună la dispoziție toate aceste beneficii specifice tehnologiilor contemporane. 

  • Temperatura de funcționare

Dat fiind faptul că este vorba despre lumini exterioare, trebuie să fii foarte atent la temperatura de funcționare. Totul depinde de mediul în care este localizată casa, întrucât temperaturile pot varia în funcție de acest amănunt. Studiază cu atenție specificațiile tehnice ale produsului și asigură-te că este ceea ce ai nevoie. Pentru a funcționa perfect, corpurile de iluminat pentru exterior trebuie să fie rezistente la orice condiții meteorologice care ar putea apărea. 

  • Prețul

Prețul reprezintă un element esențial în orice fel de achiziție. Acest lucru este valabil și în cazul corpurilor de iluminat. Stabilește-ți un buget orientativ, pe care să te poți baza pe tot parcursul căutărilor tale. Astfel, vei ști exact ce anume să cauți, pentru a nu depăși respectivele limite. Bineînțeles, trebuie să pui în balanță prețul și calitatea, având grijă să evaluezi produsul la justa sa valoare. În mod cert, vei găsi modele speciale, la un bun raport calitate-preț!

  • Brandul

A ține cont de brandul producător îți poate oferi avantaje pe mai multe planuri. În primul rând, poți afla mai multe informații despre tehnologiile folosite, dar și despre viziunea firmei respective. În al doilea rând, vei putea găsi review-uri și păreri multiple, care se pot dovedi a fi utile. Însă, este bine să fii maleabil, pentru că nu întotdeauna te vei putea baza pe acest criteriu. Ia în calcul caracteristicile produsului și asigură-te că îți oferă tot ceea ce ai nevoie.

  • Culoarea luminii

Corpuri de iluminat exterioare – Cum să le alegi? - ledel.ro

Culoarea luminii este un factor esențial, pe care nu trebuie să-l ignori atunci când alegi modalități de iluminare pentru un spațiu exterior de lângă casă. Confortul optic este un detaliu semnificativ – de aceea, poți opta pentru o lumină caldă, rece, neutră sau colorată, în funcție de preferințele tale. Dacă vrei, de exemplu, corpuri de iluminat în scop decorativ sau ambiental, poți selecta ghirlande colorate, care să dea o atmosferă specială în respectivul spațiu. Însă, dacă ai nevoie de ceva mai practic, cel mai bine este să optezi pentru o lumină rece, caldă sau neutră, care să nu te deranjeze, din punct de vedere optic, atunci când este aprinsă mai mult timp.

Toate aceste criterii semnificative te vor ajuta să selectezi produsele care să se integreze perfect în decorul tău. Trebuie să ai grijă atât la funcționalitate, cât și la design, deoarece aceste tipuri de lumini exterioare pot avea un impact major asupra modului în care va arăta spațiul pe care vrei să-l luminezi. O lumină exterioară poate pune în valoare ceea ce se află în preajma ei (casa, grădina, etc.), dar este utilă nu doar din punct de vedere estetic, ci și din perspectiva utilității sale. După ce alegi modelele potrivite, nu uita să ai grijă la instrucțiunile de montare și de utilizare, pentru a te asigura că vei folosi respectivele articole pentru o perioadă cât mai îndelungată, în condiții de siguranță și confort!

În concluzie, luminile exterioare sunt elemente care nu trebuie să lipsească din spațiile exterioare, deoarece ele au capacitatea de a aduce o mulțime de avantaje și beneficii, atât la nivel de atmosferă, cât și la nivel de design, protecție sau siguranță. Cercetează cu atenție variantele disponibile și ține cont de toate cerințele pe care le ai la dispoziție  – doar cunoscându-ți foarte bine pretențiile și preferințele, vei reuși să optezi pentru cele mai bune produse, care să reprezinte materializarea viziunii pe care o ai. Corpurile de iluminat trebuie să fie rezistente, în armonie cu decorul, eficiente, economice și diverse – însă, nu trebuie să te hotărăști la o singură variantă, ci poți jongla cu diferite tipuri și categorii de corpuri, în așa fel încât să creezi un ansamblu bine pus la punct. Totul depinde de ceea ce îți dorești și, mai ales, de caracteristicile spațiului exterior pe care vrei să-l luminezi. Indiferent de direcția pe care o va lua planul tău, este important să apelezi cu încredere la profesioniști și achiziționează produse premium, la un bun raport calitate-preț!



Sursă foto: pixabay.com

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....