Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Cele mai bune corpuri de iluminat industrial

Cele mai bune corpuri de iluminat industrial

Clădirile industriale, fie ele de producție sau de depozitare, consumă cantități semnificative de energie, nu doar pentru operarea utilajelor din procesele de fabricație, ci și pentru simpla iluminare adecvată. O mare parte din costurile cu utilitățile o reprezintă, în aceste cazuri concrete, asigurarea luminii pentru buna desfășurarea a activității în interioare (ateliere, hale, depozite, linii de asamblare, spații de tip birou). 

În astfel de spații industriale și medii de lucru corespunzătoare, o iluminare adecvată poate avea rezultate semnificativ îmbunătățite asupra productivității muncii, a siguranței în operarea utilajelor și a prevenirii accidentelor și, în final, conduce la o calitate superioară a produselor rezultate. 

Folosirea unor surse de iluminat clasice ar putea rezulta în facturi foarte mari la energia electrică și la irosirea unor bani care ar putea fi investiți în alte zone productive ale activității. Corpurile de iluminat industrial cu led sunt o soluție care merită investiția deoarece oferă o calitate excelentă a luminozității, întreținere redusă la minim, și o eficiență extraordinară. 

În acest articol vei afla care sunt cele mai bune corpuri de iluminat industrial, câteva considerații privind alegerea modului de iluminare într-un spațiu dedicat producției și sfaturi asupra mentenanței acestora, precum și câteva răspunsuri la unele dintre cele mai frecvente întrebări din acest domeniu.

1. Cele mai bune corpuri de iluminat industrial - Clasificare TOP 3

Corpurile de iluminat industrial construite cu tehnologie LED sunt investiția inteligentă a prezentului pentru orice tip de aplicație în domeniu. Astfel, administratorii halelor de producție de orice fel, a clădirilor de ateliere și chiar a depozitelor logistice în care se efectuează lucrări de ambalare, prelucrare, sortare a mărfurilor, ori chiar service-uri pentru automobile sau autocamioane, au posibilitatea de a asigura o iluminare excelentă spațiilor de lucru închise care nu primesc suficientă lumină naturală. 

Dar ce surse de lumină industrială sunt cele mai bune? 

Produs

Lampa Led Cu Kit EMERGENTA 55W 150cm

Lampa Led Industriala 150cm 50w IP65 - 3 ani garatie

Lampi Industriale 100/150/200W Philips driver Driver 5 Ani Garantie

Caracteristici

Lampă industrială economică, excelentă pentru iluminatul lateral sau de tavan.

Consum: 55W / oră

Alimentare standard la 220 -240V.

Oferă o lumină albă și o temperatură rece sau albă a culorii.

Flux luminos de 3800 lm.

Unghiul luminozității este de 180°.

Poate fi utilizată atât pentru iluminat interior cât și pentru exterior.

Grad de protecție IP65. 

Material de construcție: aluminiu și plastic.

Intervalul de temperatură cu funcționare garantată: -30°C / +45°C.

Dimensiuni: 1500 mm x 110mm

Durată totală estimată de funcționare: 25000 ore.

Garanție: 2 ani. 

Lampă industrială economică  cu un consum de 50W pe oră. 

Alimentare la tensiune de 220-240V.

Temperatura de culoare a luminii: alb rece sau alb natural.

Flux luminos total: 5000lm sau 100 lm/W.

Unghiul de dispersie a luminii este de 180°.

Este confecționată din aluminiu și plastic. 

Temperatura de funcționare optimă este între -30°C / +45°C.

Garanție de 3 ani. 

Durată de viață totală de 25000 ore de funcționare.

Dimensiuni: 1500 mm x 110mm

Clasă de protecție IP65.

Lampi industriale eficientă maxima cu un consum de100/150W/200w pe oră.

Asigură un flux luminos de  150lm / W.

Temperatura de culoare a luminii emise este alb rece/alb natural.

Unghi de iluminare sau dispersie a fluxului de lumină: 90°.

Este fabricată din aluminiu.

Limitele temperaturii de funcționare: -20°C / +40°C.

Durată de viață medie 50000 ore.

Garanția este de 5 ani. 

Clasă de protecție IP65.

PRO

Kitul de Emergenta asigura iluminatul in cazul de avarie pentru o durata de aproximativ 180 min la o intensitate de pana la 10% din luminozitatea maxima

Luminozitate puternică, cu aplicabilitate eficientă în mediul exterior pentru iluminarea excelentă a unor platforme sau terenuri cu diverse utilizări. 

Versatilitate ridicată deoarece poate fi folosit și în spații interioare - cum este cazul halelor de mari dimensiuni unde asigură flux luminos suficient pentru orice tip de activitate.

Material ușor de fabricație ce permite manipularea simplă la montaj.

Grad de protecție ridicat împotriva prafului.

Design modern, sub formă alungită a corpului. 

Interval larg de temperaturi de funcționare, fiind fezabilă montarea acestora atât în interioare cât și în spații descoperite în orice anotimp.

Eficiență sporită a consumului energetic. 

Flux luminos generos raportat la consum.




Consum eficient raportat la fluxul luminos emis. 

Garanție de lungă durată de 5 ani și încrederea unui brand mondial, cum este cazul PHILIPS.

Fabricație din material ușor: greutatea de numai 4.45Kg face corpul ușor de montat și susținut de aproape orice structură de plafon din interiorul halelor.

Protecție totală la praf.

Contra

Garanția este de doar 2 ani spre deosebire de alte modele. 

Consumul de energie electrică este destul de mare, de aceea montajul mai multor astfel de proiectoare trebuie optimizat pentru un raport eficient între luminozitate și consum.

Preț ridicat.

Preț ușor ridicat dacă este nevoie de dotarea unor hale de dimensiuni foarte mari care solicită un număr ridicat de corpuri de iluminat.

Preț ușor mare pentru instalarea în spații vaste.

Fluxul luminos direcționat în unghi de 90° este utill mai mult pentru zone specifice, în scenarii de lucru unde lumina este necesară pentru anumite operațiuni (bancuri de lucru, zonă de manevră).



Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

Vezi AICI preț

1.1. Cele mai bune corpuri de iluminat rotunde pentru hale de producție sau depozitare

Corpurile pentru un bun iluminat industrial cu LED în interiorul spațiilor închise, așa cum este cazul halelor de producție sau de depozitare, sunt cele de formă rotundă sau tip clopot, deoarece, odată montate pe suporturile din zona plafonului clădirii, asigură un flux luminos direcționat în jos ce poate fi atât dispersat pe o suprafață mai mare, cât și concentrat pe un anumit obiectiv, așa cum este cazul unei zone de asamblare sau al operării unui utilaj (de exemplu, zona unui strung sau a unei freze acționate manual)

100W Lampa LED Industriala Chip OSRAM 5 Ani GARANTIE



VEZI AICI PREȚ

Lampa LED industrială Chip OSRAM de 100W este un model clasic, aspectuos, care poate fi folosit cu succes în aplicații unde este necesar un flux luminos concentrat, direcționat. Cu un flux luminos total de 10000lm și o putere de 100 W, modelul oferă o dispersie a unghiului de lumină de doar 60 de grade, datorită cupolei fabricate din aluminiu. Cu o garanție de 5 ani și circa 35000 de ore de funcționare, acest model este de mare ajutor în dotarea unor spații de producție sau de servcii unde utilul se poate îmbina armonios cu aspectul plăcut.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • oferă un aspect elegant, retro

  • durată mare de viață și garanție generoasă 

  • greutate mică

  • grad de protecție IP54 contra prafului, particulelor și a loviturilor accidentale

  • unghi de lumină mic, de doar 60 de grade, fapt ce reduce aria de utilizare în alte scenarii în afara celor ce solicită o iluminare focalizată 




Lampi LED Industriale UFO >150lm/w, 5 Ani Garantie Sosen Driver

VEZI AICI PREȚ

Acest model din gama lămpilor industriale cu LED oferă o durată de viață de 50000 de ore la o garanție de 5 ani. Cu un consum de 100W-240W, modelul oferă un flux luminos de  150lm/W și o clasă de eficiență energetică de tip A++. Construcția solidă, din metal ,vine să completeze unitar celelalte caracteristici de top.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • clasa de eficiență energetică A++

  • flux generos de lumină

  • opțiuni de temperatură a culorii alb natural sau alb rece

  • unghi de lumină de 90-120 grade

  • durată generoasă de viață de 50000 de ore

  • garanție îndelungată de 5 ani

  • preț destul de ridicat 

Lampa Industriala MEANWELL Driver 240W/36000lm 5 Ani Garantie

VEZI AICI PREȚ

Lampa industrială rotundă de 240W model MEANWELL, cu un flux luminos de 36000 lm este ideală pentru spațiile mari, oferind o dispersie a luminii sub un unghi de 120 de grade. Calitatea și garanția îndelungată de 5 ani, împreună cu numărul de 50000 de ore de funcționare prevăzute în prospect o aduc în categoria investițiilor inteligente pe termen lung.

 

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • clasa de eficiență energetică A++

  • temperaturi variate ale culorii luminii 

  • clasă de protecție IP65

  • garanție 5 ani și 50000 ore de funcționare

  • dispersie mare a fluxului luminos la 120 de grade 

  • Varietate de culoare a corpului redusă (negru)

1.2. Cele mai bune corpuri de iluminat industrial de tip liniar sau proiector profesional

Corpurile de iluminat industrial de tip liniar sunt utile pentru dotarea generală a spațiilor cu destinație industrială sau publică. Datorită formei alungite, sunt ideale pentru montajul pe culoare de acces, tuneluri, pereții laterali ai halelor sau depozitelor, hangarelor și clădirilor de tipul terminalelor feroviare, rutiere sau aeroportuare.

Lampa Led Industriala Cu Senzor 150cm 55w IP65

VEZI AICI PREȚ

Modelul de lampă industrială cu led prevăzută cu senzor este ideal pentru economia de energie electrică. Cu un consum de energie electrică de doar 55W,  asigură un flux luminos de 5700 lm, suficient pentru iluminarea unor spații mai mici. De asemenea, aceste corpuri de iluminat pot fi dispuse de-a lungul pereților laterali ai spațiilor de producție sau de depozitare atât pe interior, cât și pe exterior.

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • intervale de temperatură de funcționare generoase -30°C/+45°C

  • formă alungită, ergonomică, modernă 

  • consum mic

  • garanție 2 ani 

  • 25000 de ore durată de viață 

  • intensitate luminoasă medie

200W Lampa Led Liniara

VEZI AICI PREȚ

Modelul de lampă cu LED liniară de 200W îmbină utilitatea formei alungite și înguste cu o putere deosebită a fluxului luminos, fiind, astfel, potrivită pentru utilizare în diverse scenarii de lucru din domeniul industrial.



AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • variante ale temperaturii de culoare a luminii de la alb rece la albul natural

  • flux luminos puternic de 20000 lm 

  • unghi de lumină de 60 grade cu posibilitate de rabatare a corpului lămpii în funcție de nevoi pe o axă de 120 de grade

  • dimensiuni generoase de 1.1 m lungime  și 11 cm grosime 

  • 25000 de ore durată de viață 

  • corp fabricat din aluminiu

  • Preț mediu spre ridicat dacă este necesar un număr mare de corpuri

Lampa Industriala Liniara 300W

VEZI AICI PREȚ

Făcând parte din categoria proiectoarelor profesionale, această lampă industrială liniară, cu leduri dispuse pe trei rânduri ce se pot roti la 60 de grade, oferă o luminozitate puternică, acoperind un spectru larg de 120 de grade a difuziei luminoase. Poate fi utilizată și în interioare spațioase, dar este utilă mai ales pentru iluminarea spațiilor exterioare: platforme, parcări, zone de manipulare  mărfurilor.

AVANTAJE

DEZAVANTAJE

  • flux luminos consistent de 25500 lm

  • corp construit din aluminiu, un material rezistent la coroziune și intemperii

  • durata de viață de 25000 ore

  • poate fi folosită ca proiector la spațiile exterioare

  • consum destul de mare pentru a fi folosit în spații interioare ce solicita iluminare non-stop

2. Cum să alegi corpurile de iluminat industrial în funcție de activitate și spațiu

Acum este cel mai bun moment pentru achiziția de corpuri de iluminat industriale. De ce? Ei bine pentru că în ultimii ani tehnologia LED a făcut avansuri enorme, ce au condus la rate de eficiență extrem de bune, o luminozitate oferită excelentă și o durată de viață uimitor de lungă.

Dacă cu mai bine de 5 ani în urmă ar fi durat trei sau mai mulți ani pentru ca reducerea costurilor cu facturile la electricitate să amortizeze costurile cu investiția în iluminatul industrial cu LED, astăzi acoperirea lor se face în mai puțin de jumătate din acest interval de timp.

În plus, LED-urile moderne nu se deteriorează în timp asemenea lămpilor fluorescente sau chiar a vechilor becuri incandescente, astfel că nu mai este nevoie de înlocuiri frecvente, așa cum era cazul în trecut.  

Alegerea corpurilor de iluminat moderne poate fi făcută în funcție de câțiva factori:

1. Scenariul de lucru: proiect nou sau o modernizare?

Dacă este vorba de o construcție nouă, iluminatul poate fi configurat și corpurile pot fi alese încă din faza de proiectare în așa fel încât să se conformeze nevoilor spațiului. Dacă este vorba de un upgrade la o configurație existentă, există opțiunea de a alege modele compatibile cu instalația electrică existentă sau cea de a modifica aranjamentul inițial în concordanță cu cerințele noilor surse de lumină.

De cele mai multe ori, se recurge la modernizarea unor spații preexistente din punctul de vedere al eficienței. Astfel, majoritatea consumatorilor vor opta pentru corpuri de iluminat industrial care se potrivesc pe aranjamentele electrice deja amplasate. 

2. Existența unui spațiu cu temperatura controlată

Multe spații industriale nu sunt prevăzute cu instalații de aer condiționat, ceea ce duce la formare unui strat de aer foarte cald, mai ales în zonele înalte ale plafonului sau acoperișului, adică exact acolo unde sunt montate majoritatea corpurilor de iluminat. 

Știind aceasta, alegerea corpurilor de iluminat industrial trebuie să țină cont și de aceste condiții, adică este esențial să se verifice cu atenție temperaturile maxime de funcționare. 

3. Posibilitatea montării unor sisteme de control ale iluminatului

În funcție de destinația spațiului industrial, un simplu întrerupător ar putea fi suficient în cele mai multe cazuri. Totuși în zonele de producție și, mai ales, cele de depozitare și manipulare, care nu sunt folosite non-stop, alegerea unor corpuri de iluminat industrial care să permită montarea unor senzori cu scopul de a diminua sau chiar de a întrerupe iluminarea când nu există activitate, poate fi o bună idee de economii suplimentare la factura de electricitate. 

De asemenea, acum există variante de conectare a sistemelor de iluminat la o rețea IoT (Internet of Things) care poate administra întreaga clădire, astfel că luminile pot fi controlate de la distanță și în funcție de anumiți parametri prestabiliți. 

3. Sfaturi pentru montarea și întreținerea corpurilor de iluminat industrial

În prezent, corpurile de iluminat industrial bazat pe tehnologia LED au o durată de viață cuprinsă, de regulă, între 25000 și 50000 ore de funcționare. Se estimează deja că în următorii câțiva ani această durată maximă va fi extinsă în jurul cifrei de 100000 ore. Totuși, asta nu înseamnă că obiectul va putea fi folosit chiar la maximul acestei perioade deoarece acest interval de timp depinde și de celelalte componente. 

De aceea, este necesară o bună întreținere a corpurilor de iluminat care să fie asigurată în mod regulat după montare. Iată câteva sfaturi pentru a prelungi timpul de funcționare și a optimiza astfel raportul cost/beneficiu în acest domeniu:

  • Alege LED-urile potrivite

Deși exista o mare varietate de corpuri de iluminat în piață, este deosebit de important să alegi produse de calitate, deoarece acestea vor avea, din start, costuri de întreținere reduse. De la bun început trebuie să verifici cu atenție temperatura de culoare a luminii emise, luminozitatea exprimată în lumeni, pentru ca acestea să se potrivească perfect scenariilor de lucru la care vor fi folosite.

  • Citește manualul de utilizare înainte de montaj și folosire

Descoperă, mai ales, acele avertismente înscrise în manualul de utilizare al producătorului. Astfel vei ocoli de la bun început necazurile potențiale din viitor. De asemenea, alege să montezi corpurile de iluminat industrial cu ajutorul unui tehnician specializat, de preferință electrician, care să cunoască bine modul de conectare la rețeaua electrică existentă. 

  • Asigură o curățare regulată

Deși majoritatea corpurilor de iluminat sunt prevăzute cu protecție la praf, acestea au nevoie, totuși, de o curățare la intervale regulate de timp. Praful și alte resturi care se acumulează în interior sau exterior pot duce, uneori, la unele scurtcircuite. De aceea, este indicat să fie menținute într-o stare de curățenie adecvată.

  • Evită funcționarea corpurilor de iluminat industrial la temperaturi mari și la umiditate

Temperaturile mari și umiditatea sunt factori care pot duce la scurtarea considerabilă a vieții LED-urilor industriale. De aceea, este indicat să verifici modul și, mai ales, locul de amplasare a acestora, știut fiind faptul că zonele înalte din spații fără temperatură controlată pot atinge în sezonul cald temperaturi foarte ridicate.



Așadar, corpurile de iluminat cu LED pot reprezenta o investiție inteligentă, care să-ți ajute afacerea prin reducerea considerabilă a costurilor pentru electricitate, asigurând, în același timp, o lungă durată de viață a sistemului de iluminare. Totuși, ca în cazul oricărei achiziții, și corpurile de iluminat cu LED necesită o îngrijire adecvată pentru putea funcționa la capacitate maximă și pentru a face rezultatele vizibile mai rapid.

Surse foto: Shutterstock.com; Ledel.ro

4. Întrebări și răspunsuri frecvente despre corpurile de iluminat industrial

  1. Ce avantaje au corpurile de iluminat industriale cu LED față de cele clasice?

Primul și cel mai important avantaj este reducerea consistentă a consumului de curent electric. În al doilea rând, durata de funcționare a corpurilor de iluminat de tip industrial bazate pe tehnologia cu LED este de multe ori mai mare decât a celor bazate pe tehnologia clasică.

  1. Care sunt cele mai bune recomandări pentru corpurile de iluminat cu led pentru hale industriale?

În general, alegerea unor corpuri de iluminat pentru hale industriale trebuie să țină cont de mai mulți factori: dimensiunea halei, în special înălțimea acesteia, necesarul de flux luminos care depinde de felul activității din interior. Este indicat să se dozeze, prin determinare și calcule, necesarul de lumină și să se achiziționeze o soluție de iluminat industrial cu LED optimă pentru nevoile concrete identificate.

  1. Ce tipuri de iluminat industrial se recomanda pentru o hala de producție

În funcție de natura proceselor și a muncii din interiorul halei industriale se recomandă alegerea unor corpuri de iluminat cu LED cu un factor de protecție suficient de mare pentru a rezista la praf, precum și la alte particule ce pot fi eliberate în timpul lucrului. Factorul IP65 este cel care asigură o protecție maximă la toate acestea. 

  1. Care sunt cele mai bune tipuri de lămpi industriale pentru spații deschise?

Pentru spații deschise, de tipul parcărilor, depozitelor în aer liber sau asemănătoare se pot folosi cu succes proiectoarele profesionale. Acestea asigură un iluminat puternic, direcțional, ce poate fi orientat în diverse unghiuri pentru o acoperire optimă.  

  1. Se poate monta un corp de iluminat industrial cu LED la o instalație electrică veche?

Corpurile de iluminat industriale bazate pe LED pot fi montate și la instalații electrice preexistente, dacă acestea respectă indicațiile privind voltajul prevăzute de producător. De asemenea, este indicat să se apeleze la serviciile unui electrician autorizat la montare pentru a evita eventualele erori sau greșeli ce pot duce la defectarea iremediabilă a surselor de lumină noi.  

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....