Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminatul halelor - cum realizezi un iluminat ieftin si eficient?

Iluminatul halelor - cum realizezi un iluminat ieftin si eficient?

Iluminatul unei hale reprezintă o provocare. Avand în vedere dimensiunea mare a unei astfel de clădiri, este nevoie să iei în considerare, în primul rând, costurile aferente. În plus, trebuie să ții cont de normele de siguranță ale angajaților. Citește sfaturile de mai jos, pentru a afla cum să obții lumina optimă într-o hală, ieftin și eficient. 

1. Iluminatul halei industriale: prin ce se caracterizează?

Este de la sine înțeles faptul că iluminatul unui spațiu mare, cum este o hală, nu este la fel cu cel al unei locuințe. În primul rând, rolul luminii într-un astfel de loc este mult mai important decât într-o casă. Întreg fluxul de persoane angajate aici depind de vizibilitatea spațiului, fie că este vorba de industria auto, cea alimentară, a sportului, etc. Prin urmare, într-o hală, iluminatul face parte din elementele care influențează nu doar condițiile de bună funcționare și desfășurare a activității, cât și siguranța angajaților. 

Factorii care fac ca iluminatul halei industriale să fie dificil de realizat, dar absolut necesar:

-> suprafața foarte mare a clădirii;

-> numărul mic de ferestre;

-> tavanul înalt;

-> mare varietate de obiecte depozitate;

-> lipsa ordinii;

-> existența multor rafturi

Un aspect negativ în ceea ce privește halele industriale este lipsa luminii naturale. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că, pentru a mări cât mai mult spațiul de depozitare, se renunță la ferestre. Prin urmare, pentru a putea avea vizibilitate peste tot, inclusiv în spatele multiplelor rafturi și pentru a putea gestiona toate obiectele depozitate, uneori, într-un mod dezordonat, lumina artificială este esențială. Lucrurile nu sunt însă, foarte simple. Distanța mare între tavan și podea, precum și suprafața închisă extinsă ce trebuie luminată, fac ca alegerea și poziționarea corpurilor de iluminat într-o hală industrială să fie extrem de dificilă. 

O lumină slabă într-o hală nu este acceptată, deoarece poate duce la scăderea productivității sau chiar la accidente de muncă. Din fericire însă, soluții există. Cel mai bun tip de iluminat într-o hală este cel LED, care asigură vizibilitate maximă în tot spațiul de lucru. Acest tip de iluminat este recomandat și în normele cu privire la amenajarea halelor.

iluminatul halei - ledel.ro

iluminatul halei - ledel.ro

iluminatul halei - ledel.ro

De ce să folosești iluminatul de tip LED?

-> Iluminatul cu LED este foarte durabil și rezistent la praf, vibrații și umezeală, prezente de obicei într-o hală;

-> Costurile cu consumul de energie electrica scad pana la 60%. Echivalentul unei lampi clasice cu un consum de 400w poate fi, in cazul lampilor premium, o lampa de 150w cu un cu un flux luminos de 22500lm. 

-> Costuri de întreținere "zero": corpurile de iluminat industriale sunt confecționate din materiale foarte rezistente, precum aluminiul;

-> Scazi costurile de mentenanță: durata de viață este foarte mare, astfel încât nu este necesara schimbarea lor foarte des;

-> Poți alege tipul de lumină, recomandat pentru confortul ochilor fiind albul natural sau albul rece, apropiate de lumina naturală;

-> Crești siguranța la locul de muncă a angajaților tăi: nu se emit substanțe toxice, iar cantitatea de dioxid de carbon emisă în atmosferă este mai mică decât în cazul iluminatului clasic;

-> Obții o lumină clară și continuă, fără întreruperi. 

2. Ce soluții de iluminat hala există?

Soluții există și nu sunt deloc greu de pus în practică. Află ce corpuri de iluminat să folosești și cum să le întreții pentru a avea parte de cea mai bună lumină într-o hală industrială.

2.1. Cum obții cele mai bune lumini în halele industriale?

Cum obții cele mai bune lumini în halele industriale? - ledel.ro

Poziționarea corpurilor de iluminat trebuie determinată în funcție de mărimea spațiului, dar și de tipul acestora. De exemplu, între tuburile LED trebuie păstrată o distanță mai mică decât între panourile led, esențial fiind să asiguri un iluminat uniform, astfel încât să nu existe nicio zonă întunecată, dar nici porțiuni în care intensitatea este prea mare. Este recomandat să poziționezi corpurile de iluminat urmărind conturul acoperișului. In acest fel, te asiguri că ai suficientă lumină în toate colțurile halei. 

De asemenea, pentru a avea parte de cea mai bună intensitate luminoasă obtinuță prin reflexia luminii, este bine să folosești culoarea alb pentru pereți. Ca măsură de prevenție, pentru a evita o lumină prea puternică, neplăcută pentru muncitori, poți opta pentru becuri LED care permit reglarea intensității și a fluxului luminos. 

Cele mai potrivite sisteme de iluminat pentru o hală industrială sunt următoarele:

1. Lampi Led

-> Sunt foarte versatile, putând fi folosite în mai multe zone și tipuri diferite de hale, deoarece există multiple variante din care poți alege;

->Unele lămpi de dimensiuni mari au încastrate becuri pe mai multe rânduri, ce au capacitatea de rotire, ceea ce poate constitui un beneficiu extra în cazul bancului de lucru, unde este nevoie uneori ca lumina să provină din unghiuri diferite.


2. Tuburi Led

-> Sunt cele mai potrivite pentru spațiile dintre rafturi;

-> Este obligatoriu să fie montate paralel cu acestea, altfel se vor forma porțiuni fără suficientă lumină;

-> Au un indice de protecție sporit, astfel încât vor rezista condițiilor de umezeală și praf;

-> De asemenea, au o durată de viață îndelungată și iluminează uniform, fără întreruperi.

tuburi led - ledel.ro

3. Plafoniere Led

-> Reprezintă alegerea optimă în cazul spațiilor deschise, fără rafturi;

-> Au putere mare și capacitatea de a ilumina întreaga încăpere cu diferite tipuri de lumină (alb cald, alb rece, albastră);

-> Rezistă foarte bine la vibrații și șocuri, fiind încastrate direct în tavan, un avantaj când vine vorba de iluminatul unei hale;

-> Se pot găsi în forme diferite, astfel încât este ușor să obții un iluminat uniform, chiar prin combinarea mai multor tipuri;

-> Au un consum mic de energie.


4. Panouri Led

-> Ca și plafonierele, sunt încastrate direct în tavan sau în perete, ceea ce le conferă o rezistență mare la șocuri și vibrații;

-> Au o durată de viață foarte mare (durata medie de funcționare este de 50000 ore);

-> Rezistă la temperaturi ridicate;

-> Există în forme și dimensiuni diferite, așadar, îți va fi ușor să le alegi pe cele potrivite, indiferent de dimensiunea halei.

panouri led - ledel.ro

2.2. Cum ai grijă de corpurile de iluminat din hala industrială?

Tehnologia Led este usor de întreținut, datorită faptului că durata de funcționare a corpurilor din această categorie este mult mai mare decât în cazul celor clasice, fie că vorbim de clasicele spoturi led sau de sisteme mai avansate. Un alt aspect ce face ca mentenanța acestora să nu fie prea dificilă, este faptul că sunt confecționate din materiale foarte rezistente, cum ar fi aluminiul. Mai mult decât atât, deoarece sursele de lumină cu Led sunt foarte economice din punctul de vedere al consumului de energie electrică, vei avea puține motive să le schimbi cu alte tipuri. 

Buna funcționare și întreținerea ușoară a sistemului de iluminare într-o hală industrială depinde doar de alegerea corectă, încă din start, a corpurilor de iluminat. De multe ori, din motive economice, pentru a micșora factura la energie electrică, într-o hală se renunță la sistemul de aer condiționat. Prin urmare, temperatura în interior poate fi ridicată, mai ales la nivelul tavanului. Din acest motiv, trebuie să te asiguri ca becurile pe care le alegi au capacitatea de a funcționa la temperaturi mari. În caz contrar, riști să nu te poți bucura de ele prea mult timp și să fie nevoie să le schimbi constant, generând costuri suplimentare. Alte condiții pe care trebuie să le iei în considerare cand planifici achiziționarea surselor de lumină sunt praful și umezeala, precum și șocurile din hală, ce produc vibrații. Pentru asta, citește întotdeauna specificațiile produselor înainte să le cumperi.

De asemenea, gândește-te la modalitatea de montare. Dacă există deja o instalație electrică, asigură-te că noile corpuri de iluminat se potrivesc cu aceasta. Verifică periodic atât montajul, cât și temperatura și gradul de umezeală din jurul surselor de lumină, pentru a evita accidentele.

corpuri de iluminat - ledel.ro

3. Inspiră-te din iluminarea unei hale industriale pentru casa ta

Având în vedere avantajele tehnologiei Led, este firesc să vrei să o integrezi și în casa ta. Fie că faci această alegere din rațiuni economice, ori că îți dorești un design industrial sau modern, îți va fi ușor să o faci, atât timp cat ții cont de spațiul casei.

În holurile lungi și înguste, iluminatul cu spoturi Led sau chiar cu tuburi led este o alegere excelentă, acestea oferindu-ți o lumină clară și adaptabilă preferințelor tale, întrucât există variante atât cu lumină rece, cât și caldă. Spoturile led sunt soluția potrivită și în baie, unde lumina optimă este cea rece. Ele sunt de ajutor, mai ales în jurul oglinzii.

Dacă ți-ai amenajat un birou acasă, o lampa led îți va fi, cu siguranță, de folos. Vei avea un consum mic de energie și suficientă lumină cât să fii concentrat și eficient. Ele sunt foarte potrivite și în exteriorul casei, dar și în grădină, mai ales dacă alegi o variantă cu senzori de mișcare, pentru reducerea și mai mare a facturii la curent. 

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

În living, dormitor și bucătărie, lustrele led pot completa amenajarea sau pot chiar sa devină punctul central al camerei, deoarece au un stil care iese din tipare. Și în cazul acestora, poți alege tipul de lumină în funcție de activitățile desfășurate, fie ea rece sau caldă și nuanța (albastru, RGB). Datorită faptului că există modele atât cu design simplu, cât și mai complex, le vei putea integra cu ușurință în design. De asemenea, în aceste spații poți incorpora benzi Led, chiar multicolore, care sunt și pe placul copiilor.

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Atunci când alegi corpurile de iluminat, ia în considerare nu doar spațiul casei, cât și designul în ansamblul lui, dar și preferințele tale. Însă, fără doar și poate, stilul de iluminat al halelor poate fi adoptat și într-o locuință, rezultatul fiind unul modern și diferit. Urmărește pozele de mai jos pentru inspirație.

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Inspira-te din iluminarea uneli hale- ledel.ro

Ca iluminatul într-o hală să fie ideal, trebuie să ții cont de mulți factori. Odată stabilite aspectele cele mai importante, precum poziționarea și intensitatea necesară, alegerea corpurilor de iluminat într-o hală industrială va fi ușoară. Apoi, vei putea adopta acest stil chiar și în propria casa. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....