Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminatul restaurantului - tipuri, reguli pentru iluminarea corectă a spațiului și greșeli de evitat

Iluminatul restaurantului - tipuri, reguli pentru iluminarea corectă a spațiului și greșeli de evitat

Experiența culinară pe care clientul o are într-un restaurant nu se limitează doar la gustul mâncării. Conceptul care stă la baza localului, arhitectura, designul interior și atmosfera întregesc modul în care acesta percepe momentul respectiv. Iluminatul este unul dintre factorii esențiali care contribuie la realizarea unei ambianțe plăcute și originale.

În articolul de mai jos, vei descoperi care sunt tipurile de iluminat pe care trebuie să le ai în vedere, cum ajungi să creezi un sistem de iluminare corect, de ce este important acest lucru pentru succesul localului și ce greșeli să eviți în acest proces.

1. Iluminatul restaurantului - tipuri de iluminat

Așa cum îți imaginezi deja, sistemul de iluminat al unui restaurant nu poate avea o singură sursă. Este nevoie de multiple corpuri care, împreună, oferă ambientul necesar. În continuare, vei vedea care sunt tipurile de iluminat pe care poți să le abordezi. 

1.1. Iluminatul ambiental

Lumina ambientală este responsabilă pentru crearea atmosferei generale și vine de la sursa principală de lumină, care poate fi naturală sau artificială, în funcție de spațiu și de momentul zilei. Poate avea o intensitate joasă sau ridicată, iar partea bună este că o poți regla ușor cu ajutorul unui dimmer. 

Iluminatul ambiental - ledel.ro    Iluminatul ambiental - ledel.ro

În majoritatea timpului, este recomandat ca aceasta să aibă o intensitate medie, care să inducă o atmosferă relaxantă, în care clienții pot citi cu ușurință meniul. De asemenea, acest aspect depinde și de tipul restaurantului. Dacă este vorba despre un local unde se servește micul dejun iar seara este închis, lumina va fi una de intensitate sporită. În cazul unui bar, unde clienții ajung spre sfârșitul zilei, e nevoie de o ambianță de o intensitate mai redusă.

1.2. Iluminatul de lucru

Acesta are ca scop iluminarea funcțională și vizează mesele la care stau clienții, intrările și ieșirile din restaurant sau din încăperile acestuia, precum și toaletele. Este necesar ca mesele să fie iluminate corespunzător, pentru ca oaspeții să se poată bucura de preparatele servite, să poată citi meniul și să poată vedea cu ușurință persoanele alături de care se află. Pentru o bună orientare, la intrarea în restaurant, adică în zona recepției, dar și de-a lungul holurilor sau coridoarelor, este nevoie de un iluminat mai intens. Toaletele și intrările acestora trebuie și ele marcate prin surse cu lumină puternice, dat fiind rolul lor funcțional. În plus, nu trebuie să uiți de spațiile de lucru ale angajaților, precum registrul de încasare.

Iluminatul de lucru - ledel.ro

Iluminatul de lucru - ledel.ro

1.3. Iluminatul de accent

Decorul interior și arhitectura vor fi scoase în evidență cu ajutorul acelor surse de lumină, care au scopul de a accentua elementele de design esențiale. Printre acestea se numără obiectele deosebite, anumite piese de mobilă, operele de artă sau orice alt detaliu cu valoare estetică vizuală, ce poate aduce valoare întregului ambient.

Iluminatul de accent - ledel.ro

1.4. Iluminatul decorativ

Fără o valoare funcțională importantă, acesta se realizează prin surse de iluminat originale, cu forme sau culori deosebite. De obicei, intensitatea luminoasă a acestora este scăzută, pentru a nu deranja vizual clienții, ci pentru a-și îndeplini rolul estetic.

Iluminatul decorativ - ledel.ro   Iluminatul decorativ - ledel.ro

Iluminatul decorativ - ledel.ro

Iluminatul decorativ - ledel.ro  

Iluminatul decorativ - ledel.ro

Iluminatul decorativ - ledel.ro

Iluminatul decorativ - ledel.ro

Iluminatul decorativ - ledel.ro

Iluminatul decorativ - ledel.ro

2. Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător

Pe lângă cunoașterea tipurilor de iluminat, trebui să mai știi și care sunt modurile corecte de asociere a acestora. În continuare, vei descoperi câteva recomandări în această privință.

Așa cum ai aflat deja, trebuie să folosești lumina în “straturi”. Prin urmare, vei acorda atenție tuturor categoriilor de iluminat menționate anterior. Începi prin alegerea luminii ambientale, după care adaugă iluminatul de lucru (pentru bar, zona de recepție și mese), iar la final accentuează detaliile sau obiectele decorative. Doar prin imixtiunea acestora vei obține rezultatul final dorit. 

Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro

Luminează zonele în mod diferit. În funcție de rolul fiecărui spațiu, vei fi nevoit să optezi pentru un anumit tip de lumină. Mesele trebuie să dispună de suficientă luminozitate, astfel încât clienții să poată citi meniul și să se vadă între ei, însă îndeajuns de redusă încât să creeze impresia unui spațiu intim. De aceea, este ideală o lumină blândă, difuză, provenită de la surse suspendate. În zona recepției, este nevoie de ceva mai multă lumină decât în restul restaurantului, pentru a putea comunica ușor cu clienții și pentru a crea o atmosferă ospitalieră. La bar sau bufet, te poți orienta către surse de iluminare speciale pentru mâncare sau de genul celor dimabile, ușor de reglat. Cu ajutorul spoturilor pot fi puse în evidență obiectele de artă.



Evită sursele de lumină excesiv de strălucitoare. De exemplu, lămpile fără abajur pot crea un efect de glare, foarte neplăcut pentru persoanele care trec pragul restaurantului.

Prioritizează experiența clienților. Chiar dacă îți dorești să scoți în evidență detalii arhitecturale de efect, este recomandat să te asiguri că principalul aspect către care țintești este confortul clienților. Dacă aceștia se simt bine, vor fi mai relaxați și vor avea parte de o experiență plăcută, fapt care îi va determina să revină în localul tău. Deși anumite produse pentru iluminat pot avea efecte originale, este posibil ca ele să altereze experiența completă a celor care iau masa.

Folosește lumina pentru a pune în valoare aspectul mâncării. În acest sens, ai nevoie de soluții care să redea culorile în mod favorabil, pentru ca preparatele să arate cât mai atractiv. Altfel, mâncarea va avea un aspect plictisitor, lipsit de vibrație, alterând impresiile clienților.

Adaptează iluminatul la diferitele momente ale zilei. Așa cum este cazul și acasă sau la birou, restaurantul are nevoie de ajustări pe parcursul orelor în care funcționează:

  • La micul dejun, este necesară o lumină intensă, strălucitoare, care să o imite pe cea exterioară din timpul dimineții;

  • La prânz, iluminatul moderat este ideal, pentru a seta un ritm relaxat, dar și pentru a păstra fluxul continuu de clienți;

  • La cină, cea mai bună soluție o reprezintă iluminatul de intensitate joasă, care va crea o atmosferă intimă, liniștită, ce îi ajută pe oaspeți să se relaxeze la finalul unei zile pline. De asemenea, un astfel de decor este asociat cu o doză înaltă de rafinament, astfel că întreaga experiență a consumatorului va fi îmbunătățită. 

Pentru a obține aceste efecte, soluția optimă este iluminatul dimabil, care îți oferă flexibilitate și posibilitatea de a personaliza gradul de iluminare dintr-un spațiu în funcție de necesitățile momentului respectiv. În plus, această opțiune este mai eficientă din punctul de vedere a resurselor consumate. 

Adaptează iluminatul la diferitele momente ale zilei - ledel.ro   Adaptează iluminatul la diferitele momente ale zilei - ledel.ro

Nu alege după criterii estetice în detrimentul funcționalității. Așa cum este specificat și anterior, sursele de lumină trebuie alese pentru a servi unui scop bine definit și nu pentru că că au un design interesant sau creativ. Într-un restaurant, în zona meselor, iluminatul ar trebui să fie de două ori mai intens decât în celelalte arii, cu excepția recepției și a băilor. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că este nevoie de lumină puternică în momentul în care se desfășoară procesele de curățenie.

Iluminat functional - ledel.ro

Iluminat functional - ledel.ro

Nu evita iluminatul din surse exterioare. Blocarea ferestrelor cu jaluzele creează o ambianță închisă și deloc atrăgătoare. Poți apela la soluții care izolează parțial sau poți renunța complet la această opțiune. Ferestrele îți oferă oportunitatea de a arăta trecătorilor și potențialilor clienți cum arată interiorul restaurantului tău.

Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro  Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro   Iluminatul restaurantului - ghid pentru un iluminat corespunzător - ledel.ro

Păstrează consecvența elementelor de iluminat. Diversitatea acestora este bună și poate crea un design interesant, însă prea multe stiluri amestecate pot avea un efect negativ și pot crea confuzie. Rezumă-te la 3 sau 4 tipuri care sunt aliniate la tema centrală a decorului interior, fără a avea un rezultat prea generic sau uniform. 

Nu ezita să folosești tehnologiile LED pentru a economisi resurse. Acest tip de iluminat (LED - light emitting diode, adică diodă emițătoare de lumină) a devenit omniprezent, atât în locuințele oamenilor, cât și în majoritatea industriilor, inclusiv în domeniul HoReCa. Datorită avansului tehnologic, acum ai posibilitatea de a folosi o gamă largă de surse de iluminat, ușor de adaptat oricărui decor interior, în funcție de necesități. Plafonierele sunt potrivite pentru a ilumina deasupra meselor, benzile LED pot completa iluminatul decorativ, iar spoturile te ajută să pui accentul în anumite zone cheie, pe care dorești să le evidențiezi.

                         

           

3. De ce este important iluminatul corespunzător al restaurantului?

Așa cum ai aflat deja, iluminatul este un factor esențial pentru a crea atmosfera dorită într-un restaurant. Acesta influențează starea de spirit a clienților și poate da tonul pentru experiența lor și modul în care tu îți dorești să fie aceasta. Iluminatul puternic este potrivit pentru cafenele, localuri unde se servește înghețată sau alte deserturi ori pentru restaurantele orientate către familii și cele în care se servește micul dejun. De aceea, ce mai bună soluție este asocierea surselor de lumină artificială cu cea naturală, de afară.

De ce este important iluminatul corespunzător al restaurantului? - ledel.ro

De ce este important iluminatul corespunzător al restaurantului? - ledel.ro

De ce este important iluminatul corespunzător al restaurantului? - ledel.ro

De ce este important iluminatul corespunzător al restaurantului? - ledel.ro

Iluminatul de intensitate scăzută este recomandat atunci când dorești să creezi o atmosferă intimă, caldă și primitoare, care îi invită pe clienți să petreacă o perioadă de timp mai îndelungată în restaurantul tău, consumând mai multe feluri de mâncare și băuturi. Aduce aminte de cina luată la lumina lumânărilor și imprimă adesea o notă romantică. Dacă în localul tău se servesc preponderent mesele din a doua parte a zilei, poți alege să proiectezi întregul sistem de iluminat pornind de la această idee. 

Pentru restaurantele care primesc clienți pe tot parcursul zilei, luminile dimabile sunt cea mai bună opțiune, iar implementarea unui panou de control central îi va ajuta pe angajați să gestioneze cu ușurință toate sursele disponibile.

4. Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat

Un spațiu complex precum restaurantul poate prezenta numeroase provocări în ceea ce privește sistemul de iluminat. Adesea, pot apărea diverse greșeli care influențează în mod negativ atmosfera din interior, în ciuda faptul că decorul este reușit. În continuare, vei afla ce erori să eviți în acest sens. 

Folosești prea multe culori

Din dorința de a crea un cadru original, anumiți proprietari exagerează atunci când aleg culorile surselor de iluminat, iar acest lucru se întâmplă des în cazul barurilor, despre care se consideră că trebuie să aibă un design mai “curajos”. O varietate prea mare de nuanțe este obositoare din punct de vedere vizual, așa că rezumă-te la două-trei și încearcă să alegi unele care se îmbină armonios.

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro   Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro   Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Nu te adaptezi spațiului pe care îl deții

Chiar dacă ai văzut într-un alt restaurant sau pe Internet o idee care ți-a plăcut și pe care vrei să o implementezi, nu te grăbi să imiți ideile care îți surâd. Cea mai reușită abordare este să te inspiri din sursele care ți-au fost pe plac, dar să te adaptezi la ceea ce are de oferit spațiul în care urmează să faci amenajarea.

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Nu ții cont de importanța iluminatului în crearea decorului

O altă greșeală pe care trebuie să o eviți este ignorarea iluminatului atunci când te ocupi de designul interior. Ia în calcul toți factorii importanți precum lumina naturală din regiune, tipul restaurantului, structura acestuia (suprafață, numărul și dimensiunea ferestrelor) și integrează sursele de iluminat în deciziile pe care le iei în privința decorului.

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Iluminatul restaurantului - greșeli de evitat - ledel.ro

Nu alegi corect intensitatea luminii

Fiecare restaurant este unic, așa că iluminatul trebuie adaptat corespunzător la situație. Evaluează care este conceptul care stă la baza localului, care este publicul țintă, precum și parametrii spațiului și abia apoi alege toate sursele de iluminat necesare.

Deși este o sarcină complexă, implementarea sistemului de iluminat nu ar trebui să îți pună probleme, dacă ții cont de recomandările din acest articol și de sfaturile unui designer experimentat. În acest fel, vei reuși să creezi atmosfera dorită în restaurantul tău!

Surse foto: Unplash.com, Shutterstock.com, Pinterest.com, Pexels.com, Ledel.ro

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....