Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminatul stradal si grija fata de mediu - Viitorul iluminatului stradal

Iluminatul stradal si grija fata de mediu - Viitorul iluminatului stradal

Iluminarea stradală este un factor important pentru siguranța comunității unei localități, dar și pentru a crea o ambianță plăcută străzilor. De-a lungul timpului, modalitatea prin care se efectuează iluminarea stradală s-a schimbat de nenumărate ori, fiecare colțișor fiind adaptat la nevoile comunității, cu focus atât pe partea de securitate, cât și pe partea de estetică. Chiar dacă nu realizezi importanța iluminării eficiente pe stradă, cel mai repede îți dai seama cât de mult contează atunci când orașul se află într-o pană de curent. 

1. Iluminatul public - iluminatul stradal solar și sustenabilitatea

În ultimii ani, tot mai multe state caută să implementeze opțiuni eco și prietenoase cu mediul când vine vorba de infrastructură, iar iluminarea stradală nu face excepție. Dacă pe vremuri, cel mai important lucru era producția de lumină, lucrurile stau puțin altfel în zilele noastre. Astfel, aspecte precum căldura eliminată, scurgerile de gaze, materialele de producție sau perioada de viață a unui bec stradal înclină balanța spre o decizie sau alta în ședințele administrative ale fiecărei localități.

Resursele Pământului sunt limitate, prin urmare, fiecare lucru macro care ține de viața cotidiană este o posibilă portiță prin care aceste resurse pot fi conservate pentru mai mult timp. Drept consecință, există numeroase implementări în ceea ce privește iluminarea stradală, care fac consumul de energie mai inteligent. De la instalarea panourilor fotovoltaice, așadar captarea luminii solare, și până la utilizarea LED-urilor, care ajustează nivelul de consum, tehnologia a avansat suficient, astfel încât comunitățile să aibă acces la o infrastructură eco, care protejează mediul.

2. Istoria tipurilor de iluminare stradală, de la lumină incandescentă, la iluminatul stradal cu leduri

Din punct de vedere istoric, lumina pe stradă a căpătat diferite forme și intensități pe parcursul deceniilor. Deși astăzi, majoritatea străzilor din țările vestice sunt iluminate conform normelor de mediu și în pas cu ultimele tehnologii la care pot avea acces, există încă locuri în care se mai apelează la metode alternative sau învechite. O trecere în revistă te va ajuta să înțelegi mai bine care sunt avantajele și dezavantajele fiecăreia și să decizi dacă proiectele tale pot include oricare dintre variante.

Lumină incandescentă

Lumină incandescentă - ledel.ro

La începutul secolului al XIX-lea, Thomas Edison a inventat tipul de iluminare cu lumină incandescentă. Chiar dacă nu mai este folosit pentru iluminarea în lanț a străzilor, mai poate fi găsit în special în orașe turistice, în puncte de atracție, unde efectul creat de acest tip de iluminare este unul foarte romantic, de film. Totuși, în ceea ce privește eficiența pentru instalațiile stradale, lumina incandescentă are o durată de viață foarte redusă, iar energia consumată este mai degrabă redirecționată înspre încălzirea lămpii, pierzându-se, așadar, scopul principal: de a ilumina strada. Prin urmare, acest sistem de iluminat nu este nici cel mai eficient, dar nici cel mai sustenabil, deși este foarte estetic.

Lumina fluorescentă

Lumina fluorescentă - ledel.ro

Vei recunoaște becurile fluorescente după forma tubulară pe care o au și după lumina rece pe care o emit. Deoarece conținutul de mercur și de gaze de argon este foarte ridicat în cazul acestor lămpi, ele generează raze ultraviolete puternice, dar lumina nu este suficient de puternică pentru a putea crea un sistem bun de iluminare pe termen lung, deși generează mai puțină căldură decât lumina incandescentă. În plus, acestea sunt sensibile la condiții meteo capricioase, eliminând gazele din componență atunci când sunt expuse acestor factori externi.

Lămpi cu vapor de mercur

În jurul anilor 1950 a apărut lampa cu vapor de mercur, ușor de recunoscut după nuanțele de verde-albăstrui pe care le genera la acea vreme. Ulterior, această culoare a fost ușor înlocuită cu un sistem pe bază de fosfor, pentru a produce lumină albă în schimbul celei verzui. Totuși, aceste lămpi produc raze ultraviolete puternice și, de asemenea, intensitatea luminii scade cu rapiditate odată cu trecerea vremii, mai repede decât la variantele anterioare.

Lămpi cu vapori de sodiu la presiune înaltă

Lămpi cu vapori de sodiu la presiune înaltă - ledel.ro

Fiind printre cele mai comune tipuri de lămpi în zilele noastre, lămpile cu vapori de sodiu la presiune înaltă pot produce atât lumină albă, cât și lumină portocaliu-gălbuie, în funcție de preferințe. Mententanța pentru aceste lămpi este mai redusă față de lămpile utilizate anterior, dezavantajul fiind că nu se aprind imediat, ci este nevoie de câteva momente până intensitatea lor este maximă.

Becuri cu halogenură metalică

Becuri cu halogenură metalică - ledel.ro

Datorită faptului că produc lumină rece la o intensitate mare, aceste becuri sunt eficiente pentru a ilumina spații întinse, fiind cel mai des întâlnite în infrastructura terenurilor de sport. Aceste becuri au fost adaptate astfel încât să le poți ajusta cu ușurință nevoilor tale, căci le poți găsi la puterea la care ai nevoie, de la 50 la 1000 de wati. Un dezavantaj al acestui tip de bec este tocmai intensitatea lui, deoarece poate genera poluare luminoasă, care devine deranjantă pe o stradă restrânsă sau între blocuri. De asemenea, nu este recomandat să fie folosite în spații circulate frecvent sau în apropierea ferestrelor, deoarece creează o explozie în momentul în care cedează.

Lămpi cu inducție

Lămpi cu inducție - ledel.ro

Nikola Tesla a adus o inovație în sistemul de iluminare stradală atunci când a inventat lampa cu inducție, căci astăzi, acest tip de lampă este folosit atât în clădiri industriale, cât și în zone de birouri și în preajma clădirilor administrative. Această lampă produce lumină de o intensitate mare, iar mentenanța pe care o presupune este redusă. În plus, durata de funcționare a acestor lămpi poate ajunge la până la 100 de mii de ore și timpul de conectare și de deconectare este minim, mecanismul declanșându-se aproape instant. Totuși, un dezavantaj al acestei lămpi este faptul că la temperaturi mai mari de 35 de grade Celsius, ele cedează, fiind ineficiente pe perioadele caniculare.

LED-urile

Becurile LED sunt cea mai eficientă opțiune energetică pentru soluțiile de iluminat exterior. Nu numai că au o durată de viață extrem de lungă, de 50.000 de ore, dar nu emit substanțe chimice toxice, cum se întâmplă în cazul lămpilor cu mercur.

Astăzi, becul LED este preferat pentru sistemele pe bază de energie solară și lămpile solare integrate, deoarece necesită mai puțină întreținere și este rentabil pe termen lung, fiind totodată mai prietenos cu mediul și mai econom.

Sunt becurile LED viitorul iluminării stradale? 

Există motive întemeiate pentru care becurile LED sunt cea mai populară variantă astăzi, atunci când vine vorba de iluminare stradală. Aceste motive s-ar putea să fie și motivele pentru care este recomandat să le alegi și tu.

Economie de energie - unul dintre principalele avantaje ale iluminatului public cu LED este consumul redus de energie: LED-urile consumă mult mai puțină energie decât lămpile tradiționale, pentru a oferi aceeași lumină și, în timp, duc la economii considerabile, atât de resurse naturale, cât și de buget. Variantele mai noi de LED-uri pot doza cantitatea de energie utilizată, folosindu-se de senzori de mișcare, astfel că intensitatea luminii este maximă doar în cazul în care este nevoie. 

Siguranță în condiții meteo nefavorabile - becurile cu LED rezistă la diferențe de temperatură mari și la șocuri mecanice, astfel că o ploaie mai puternică nu te va ține cu ochii pe geam, pentru a verifica dacă becurile instalate încă funcționează.

Mentenanță joasă - utilizarea LED-urilor în iluminatul public a schimbat semnificativ ideea de mentenanță. Comparativ cu iluminatul public tradițional (realizat cu lămpi cu vapori de sodiu, lămpi fluorescente sau lămpi cu halogenuri metalice), care a făcut necesară înlocuirea lămpilor chiar și în fiecare an, iluminatul cu LED, datorită actualizărilor tehnologice recente, atinge și depășește 100.000 de ore sau peste douăzeci de ani de operare. Un avantaj incredibil, atât pentru administrațiile municipale, care nu trebuie să cheltuiască în mod constant pentru întreținerea lor sau să se îngrijoreze de piesele de schimb, cât și pentru cetățenii care nu mai întâmpină probleme cu becuri defecte în fața casei la fiecare șase luni.

Ajustarea culorii - un alt avantaj al iluminării cu LED-uri este temperatura culorii sursei, care poate fi modificată. Temperatura culorii se măsoară în grade Kelvin (K) și determină nuanța luminii. Cu cât numărul Kelvin este mai mic, cu atât lumina este „mai caldă”. Cu cât este mai mare numărul, cu atât este „mai rece”. Iluminarea cu LED-uri nu are o temperatură specifică a culorii, dar poate fi modificată în funcție de necesități. Prin urmare, lumina rece vine cu avantajul siguranței mai mari, atât pentru pietoni, cât și pentru șoferi, deoarece proiectează adevărata culoare a obiectelor din jur și face mai vizibile obstacolele de pe stradă.

O variantă prietenoasă cu mediul - dintre variantele existente în ceea ce privește iluminatul stradal, becurile LED sunt varianta cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Acestea nu elimină mercur sau alte gaze dăunătoare pentru spațiul în care sunt încadrate și nici raze ultraviolete. În plus, ele nu produc căldură suplimentară în atmosferă, deoarece mecanismul permite ca becurile să ilumineze, nu să se și încălzească în același timp. Totodată, durata de viață a becurilor cu LED contribuie la reducerea deșeurilor industriale, deoarece nu trebuie schimbate la fel de des ca în cazul altor variante de iluminare stradală.

Așadar, becurile LED dau dovadă de eficiență sporită, atât în ceea ce privește lumina generată propriu-zis, cât și sustenabilitatea și siguranța într-o comunitate, motiv pentru care ele nu sunt în mod cert viitorul, dar sunt, cu siguranță, cea mai bună opțiune din prezent.

3. Cum să alegi sursa de lumină potrivită în iluminatul stradal?

Iluminatul exterior este necesar pentru diferite zone, astfel că, în funcție de zonă, acesta poate sprijini orientarea în spațiu, poate evidenția activitățile desfășurate într-un anumit loc, poate contribui la îmbunătățirea siguranței sau, pur și simplu, poate avea un caracter scenic, de decor și atmosferă. Atunci când alegi sursa de lumină potrivită pentru o anumită stradă, trebuie să iei în considerare doi factori importanți: frecvența traficului în locul respectiv și tipul de trafic. Acești doi factori determină dacă este necesar iluminatul stradal și, dacă da, ce fel.

În zonele publice, frecvența și tipul de trafic determină în continuare în ce clasă de iluminat intră o anumită stradă. În regiunile nordice, de exemplu, există linii directoare de proiectare comune, pe care fiecare țară le aplică și le specifică. Cu cât este mai mare clasa de iluminat, cu atât sunt mai multe cerințe. În practică, clasa de iluminat (variind de la 1 la 6) determină câtă lumină este necesară într-un anumit loc. Astfel, o stradă mai aglomerată va avea nevoie de mai multe surse de lumină, pe când o stradă lăturalnică, liniștită, poate avea surse mai dispersate de lumină.

Indiferent ce surse de lumină alegi în final, ia în considerare următoarele aspecte atunci când iei o decizie și ai grijă ca sursele pe care le alegi să fie:

- din materiale reciclabile și conform normelor de testare;

- cu intensitate suficientă pentru zona în care ai nevoie;

- cu componente reciclabile și prietenoase cu mediul;

- cu durata de viață lungă;

- compatibile cu planurile de dezvoltare Smart City pe termen lung.

Orașele sunt într-o schimbare continuă, iar metodele de eficientizare a sistemelor de infrastructură locală se schimbă mai des decât în deceniile precedente, ceea ce poate fi doar îmbucurător. Ideea de Smart City este tot mai discutată și se implementează tot mai frecvent, astfel că iluminarea stradală face parte, la rândul ei, dintre factorii care pot aduce o localitate la stadiul de localitate verde, privind spre viitor.

Surse foto: unsplash.com, Pinterest

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....