Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Lumina calda sau rece - Cum sa alegi corect si sanatos lumina calda sau rece in functie de incapere si activitati?

Lumina calda sau rece - Cum sa alegi corect si sanatos lumina calda sau rece in functie de incapere si activitati?

Este foarte important să ții cont de lumină în orice încăpere ai amenaja. Alegerea acesteia și a corpurilor de iluminat potrivite nu afectează doar aspectul final, ci și productivitatea, starea psihică și chiar de sănătate a celor ce se vor afla în interior. O lumină nepotrivită te va face să nu te simți în largul tău, oricat de bine ar arăta piesele de mobilier alese.

Așadar, nu te grăbi atunci când vine vorba de alegerea luminilor și informează-te înainte. Vestea bună este că poți fi foarte creativ cu luminile, fără să pierzi din aspectul practic. 

1. Lumina caldă versus lumina rece în activități

Fiecare tip de lumină este potrivit doar în anumite contexte, dar care sunt diferențele dintre lumina rece și cea caldă și în ce situații poți să optezi pentru fiecare dintre ele? 

1.1. Diferențe între lumina caldă și rece

Lumina caldă și cea rece se diferențiază prin temperatura de culoare, măsurată în Kelvin (fiind obișnuit cu gradele Celsius, ai putea fi tentat să folosești termenul de grade Kelvin, ceea ce este incorect, unitatea de masură fiind Kelvin-simplu, prescurtat K). În funcție de temperatură, lumina va avea o anumită culoare, astfel:

- lumina caldă: temperatura cuprinsă între 2200-3000 K;

- lumina rece: temperatura cuprinsă între 4000-6000 K;

- între aceste valori se situează lumina neutră.

Sursele de lumină folosite în amenajări au o temperatură între 2000 si 6500 K. Conform clasificării de mai sus, pentru a avea o lumină caldă se folosesc becuri Led cu o temperatură maximă de 3000 K. De partea cealaltă, pentru sursele de lumină rece poți folosi spoturi cu becuri care emit 4000-6000K. Pentru comparație, temperatura de culoare a soarelui este 5600 K. 

Nu uita însă, că nuanța luminii nu este singurul aspect care contează. La fel de importantă este și intensitatea acesteia. Totodată, acordă atenția cuvenită poziționării corecte a surselor de lumină. Nu este de dorit ca lumina să cadă direct pe fața ta, dar nici să facă umbre ce micșorează vizibilitatea.

1.2. Ce să alegi la birou: lumina rece sau caldă?

Pentru spațiile în care se desfășoară activități intelectuale este nevoie de foarte multă lumină. Cea mai potrivită este cea rece. Aceasta face detaliile mult mai vizibile și sporește capacitatea de concentrare, stimulând totodată receptivitatea. Folosește iluminatul rece și pentru a nu-ți obosi ochii cu adaptarea la contrastele pe care le face lumina caldă într-un spațiu mare sau cu reflexia acesteia în monitorul laptopului.

Pentru a evita umbrele și a avea o cameră foarte luminoasă, alege lămpi led pentru birouri suspendate cu lumină rece. Ele vor lumina uniform și, spre deosebire de lămpile amplasate pe birou, nu vor ocupa spațiu. 

Un alt avantaj al luminii reci îl reprezintă faptul că este foarte apropiată de cea naturală. Astfel, trecerea la orele în care soarele nu mai este prezent nu va fi resimțită, iar ochii tăi nu vor fi obosiți nici măcar în serile în care stai peste program. Mai mult decat atat, lumina ecranelor este tot una rece, prin urmare este de dorit ca în jurul tău să ai aceleași nuanțe, pentru o adaptare mai ușoară a privirii. Pentru birouri mari, poți opta pentru panouri led incastrabile în tavan. Cu ajutorul lor chiar și birourile îndepărtate de sursă vor avea parte de suficientă lumină.  

Ce să alegi la birou: lumina rece sau caldă? - ledel.ro

1.3. Este mai potrivită lumina caldă sau rece pentru machiaj?

Specialistii recomandă ca oglinda de machiaj să aibă de jur împrejur becuri led cu lumină rece. Acest tip de lumină îți va oferi vizibilitatea necesară pentru a vedea cele mai mici detalii. Fiind mai strălucitoare decât cea caldă, lumina rece este potrivită pentru activitățile minuțioase. 

Ce să alegi la birou: lumina rece sau caldă? - ledel.ro

Totuși, ia în considerare că este posibil să porți machiajul și în locuri în care lumina va fi una caldă. Din acest motiv, este bine să verifici că rezultatul final arată la fel de bine, indiferent de context. 

1.4. Lumină caldă sau rece pentru citit?

Deoarece stimulează concentrarea, se recomandă lumina rece atunci cand citești. Dacă însă desfășori această activitate un timp îndelungat, acest tip de lumină îți poate dăuna, obosindu-ți prematur ochii. Prin urmare, încearcă să citești cât mai mult în timpul zilei, la lumină naturală. 

Seara, alege o lampă led pentru birou cu lumină rece. Un alt mod de a citi sănătos este să te așezi sub o lustră, în așa fel încât lumina să cadă pe cartea ta, și nu direct spre tine.  

Lumină caldă sau rece pentru citit? - ledel.ro

2. Lumina caldă sau rece în casă

Deși ai putea fi tentat sa neglijezi acest aspect, te vei lovi de importanța luminilor în casă pe măsură ce petreci mai mult timp în interiorul ei. Lumina are un rol foarte important, fiind folosită cu mai multe scopuri, detaliate aici. În același timp, în funcție de încăpere, este de dorit să folosești fie doar lumină rece sau caldă, fie un mix între cele două. 

2.1. Tipurile de lumină dintr-o locuință

Într-o casă, există 4 tipuri de lumină:

Lumina ambientală

- modul standard de iluminare;

- este primul “strat”, difuzat în toată încăperea într-un mod uniform;

- trebuie să se armonizeze cu toate celelalte tipuri de lumini existente;

- poate fi realizată cu ajutorul plafonierelor încastrate în tavan.

Lumina funcțională

- folosită pentru anumite activități (funcții) precum citit, gătit, machiaj, etc;

- este directă și intensă;

- obținută cu lămpi led și spoturi;

- are rol practic.

Lumina de accent

- are rol principal decorativ, estetic;

- corpurile de iluminat potrivite sunt proiectoarele led;

- folosită pentru a evidenția anumite detalii;

- definește și atrage atenția către punctele centrale din încăpere.

Lumina decorativă

- ultimul strat de iluminare;

- completează și aduce un plus estetic;

- poate fi realizată cu becuri led vintage, deosebite sau cu lustre și candelabre.

2.2. Lumina caldă sau rece în bucătărie?

Lumina caldă sau rece în bucătărie? - ledel.ro

În această încăpere, cel mai potrivit este un mix de lumini:

1. Spațiul de gătit necesită o lumină puternică, clară, rece, care să te facă să fii atent și să nu pierzi din ochi niciun detaliu. De asemenea, ai nevoie de lumina rece pentru a-ți curăța bucătăria corespunzător. Totuși, ea nu trebuie să fie obositoare;

2 Zona de luat masa este una mai liniștită, astfel încât este bine să alegi lumină caldă. Aceasta va crea o atmosferă relaxată și intimă, contribuind la ambianța potrivită pentru socializare între membrii familiei.

O variantă accesibilă pentru bucătărie o reprezintă benzile led, care sunt și foarte durabile. Ele sunt disponibile atât cu lumină caldă, cât și rece sau chiar naturală. Așadar, poți face ușor alegerea potrivită în funcție de zona în care le instalezi. Ține cont și că lumina din bucătarie este mai ales funcțională, astfel încât trebuie să ai grijă ca ea să fie într-o cantitate suficientă care să ofere calitatea de care ai nevoie în momentul în care gătești. 

2.3. Lumină caldă sau rece în dormitor?

Fiind o zonă de relaxare, în dormitor se potrivește cel mai bine lumina caldă. Cu ajutorul ei, vei crea o atmosferă confortabilă și propice somnului, deoarece acest tip de lumină are efect odihnitor. 

Poți folosi aplice led cu lumină caldă pentru lumina ambientala. Deoarece se apropie vizual cel mai mult de lumina emanată de foc și de lumânare, ele vor induce o stare calmă, de care ai nevoie pentru un somn odihnitor. Foarte practice sunt și lămpile led pentru lumina funcțională, cu ajutorul cărora poți doza intensitatea luminii în funcție de preferințe. Astfel, poți aprinde o singură lampă poziționată pe noptieră, care va lumina subtil întreaga încăpere. Aceste corpuri de iluminat sunt foarte versatile, vin într-o multitudine de modele, prin urmare se vor potrivi cu siguranță oricărui design.

Lumină caldă sau rece în dormitor? - ledel.ro

2.4. Lumină caldă sau rece în camera copilului?

Lumina înconjurătoare are un aport consistent asupra stării de spirit a copilului tău. Prin urmare, este nevoie sa acorzi atenția cuvenită alegerii tipului de lumină și a corpurilor de iluminat. La fel ca în dormitor, lumina trebuie sa fie una caldă, difuză, pentru a nu-l obosi și a-i induce o stare de calm și relaxare. 

Cât timp copilul este în primii ani de viață, este de ajutor să optezi pentru lămpi led cu senzor de mișcare sau cu telecomandă. Cel mic nu va aprinde lumina de unul singur, iar ție, ca părinte, îți va fi mai ușor dacă ai control asupra acesteia de la distanță. De asemenea, vei aprecia senzorii în momentele în care te grăbești în timpul nopții să ajungi la copilul care are urgentă nevoie de tine.

Nu în ultimul rand, ia în considerare faptul că toți copiii adoră culorile, așadar iluminatul cu ajutorul becurilor led colorate este potrivit pentru spațiul în care își vor petrece destul de mult timp. 

2.5. Becuri cu lumină caldă sau rece în baie?

Lumina din baie este în principal una funcțională, iar cea mai bună alegere o reprezintă cea rece. În primul rând, aceasta este apropiată de lumina solară, care este programată biologic să ne trezească. Așadar, vei avea parte de începutul de zi fresh de care ai nevoie. Totodată, lumina rece este mai clară, nu difuzează la fel de puternic ca cea caldă. Nu în ultimul rând, lumina rece te ajută să vezi toate detaliile, iar în baie, unde curățenia este primordială, acest aspect este foarte important. 

În această cameră se potrivesc plafonierele led și, dacă oglinda are spații pentru lumini, alege becuri spot cu led cu lumină rece.

Becuri cu lumină caldă sau rece în baie? - ledel.ro

Becuri cu lumină caldă sau rece în baie? - ledel.ro

Ambianța și atmosfera sunt direct influențate de tipul de lumină existent, prin urmare, alegerea între lumina rece sau caldă ar trebui să fie o prioritate în amenajări. Dacă aceasta nu este cea corectă de la început, se poate repara pe parcurs, însă cu costuri. Având informațiile de mai sus drept ghid, alegerea luminii și a corpurilor de iluminat va fi una ușoară, indiferent de încăpere și activitate. 



Sursă foto: Shutterstock.com, Unsplash.com



Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....