Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminatul birourilor - cum să te asiguri că beneficiezi de lumina adecvată nevoilor tale

Iluminatul birourilor - cum să te asiguri că beneficiezi de lumina adecvată nevoilor tale

În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au început să lucreze de acasă, iar de cele mai multe ori, luminile de la biroul personal nu oferă vizibilitatea necesară. De asemenea, lipsa lor afectează concentrarea atât a adulților, cât și a copiilor. Tocmai de aceea, pentru a beneficia de un spațiu personalizat și bine iluminat, trebuie să faci câteva modificări, de la poziția biroului, până la instalarea unor surse de lumină adecvate nevoilor tale. 

1. Iluminare birouri - sfaturi și beneficii

Iluminarea biroului este un pas extrem de important și nu trebuie să te bazezi doar pe sursa de lumină de afară, pentru că ea nu te va ajuta de fiecare dată. Indiferent că lucrezi de acasă pentru job, ești freelancer și muncești la propriile proiecte sau cel mic își face temele, eficiența activităților de zi cu zi nu este garantată numai de existența laptopului sau a unei lămpi de birou. 

În primul rând, încearcă să poziționezi biroul în dreapta gemurilor, pentru ca lumina naturală să vină din stânga. Acest lucru este foarte bun pentru ca ochii tăi să nu fie în bătaia soarelui și ca să nu obosească repede. De asemenea, evită să stai cu spatele la fereastră, pentru a nu face umbră cu propriul corp. 

În al doilea rând, alege un tip de iluminat eficient și gândește-te unde este locul cel mai potrivit pentru el, în așa fel încât să îți ofere vizibilitate bună pe tot parcursul timpului în care stai la birou. 

Cele mai potrivite pentru iluminatul biroului de acasă sau de la job sunt becurile LED, datorită eficienței și durabilității mare pe care o au. De asemenea, sunt foarte economice și multifuncționale, ceea ce înseamnă că alegerea unui model potrivit îți poate schimba spațiul dintr-unul de lucru, într-unul ambiental doar cu o apăsare de buton. Mai mult, dacă vrei să te bucuri și de o atmosferă plăcută după ce ți-ai terminat munca, acestea sunt cunoscute și pentru lumina lor multicoloră, care oferă o ambianță extrem de primitoare și relaxantă. 

1.1 Cum se alege lumina biroului

Lumina corectă a biroului trebuie să fie aleasă în funcție de nevoile și preferințele tale. Ea poate fi folosită pentru activitățile profesionale, casnice sau în scop ambiental. 

În primul rând este important să știi că există trei tipuri de lumină: caldă, neutră și rece. Prima se folosește în camerele unde odihna și relaxarea este pe primul loc, cum ar fi dormitorul, baia și livingul, iar cea de-a doua trebuie să existe în spațiile care necesită concentrare, precum bucătăria și biroul. 

De exemplu, cu ajutorul unui iluminat LED bine amplasat și planificat, poți să beneficiezi de un spațiu de lucru comod, dar în același timp stimulant, indiferent că este vorba de biroul de acasă sau de cel de la locul de muncă. Aceste becuri îți îmbunătățesc puterea de concentrare, iar acest lucru se datorează numai luminii potrivite care îți oferă eficiență și nu îți obosește ochii. 

2. Iluminatul biroului în funcție de utilizarea lui

Pentru a înțelege cum se iluminează biroul, trebuie să te gândești la cine îl va folosi, pentru ce și în ce timp al zilei. Sunt foarte multe persoane care preferă să muncească noaptea, iar acest lucru este un factor extrem de important. De asemenea, copiii ajung să își facă temele după lăsarea întunericului, mai ales pe timpul iernii și trebuie să iei în calcul acest aspect dacă te afli într-o situație asemănătoare. Se poate întâmpla ca și pe timpul zilei, lumina naturală să nu fie atât de prietenoasă și să ai nevoie de aprinderea becurilor, iar ca ele să facă față, trebuie să fie puternice și de calitate. 

În cazul adulților, dacă nu există o cameră specială pentru a fi transformată în birou, el va fi amplasat, de obicei, în living. Astfel, va avea automat mai multe întrebuințări, iar iluminarea lui trebuie să țină cont de tot ambientul camerei. Totodată, în afară de folosirea biroului ca spațiu de lucru, el se poate utiliza și ca loc de vizionat filme, spațiu pentru sistemul audio sau pur și simplu locul în care îți petreci timpul alături de prieteni. 

Așadar, trebuie să ții cont de toate aceste lucruri pentru a te decide cum trebuie să iluminezi birourile din locuința ta. 

2.1. Iluminatul biroului de acasă

În cazul în care ai propria ta cameră unde lucrezi zi de zi este esențial să o transformi într-un adevărat spațiu profesional, nu doar să te bazezi pe câteva lămpi. De exemplu, poți monta pe tavan panouri LED incastrabile. Acestea se potrivesc atât în propria locuință, cât și în spațiile comerciale. Sunt unele dintre cele mai bune opțiuni datorită faptului că au o durată de viață medie de 50000 de ore și, în același timp, te ajută să economisești energie. De asemenea, au multe dimensiuni, sunt incastrabile sau casetate și au diferite forme dreptunghiulare sau slim. 

Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro

Pe lângă toate acestea, îți oferă un ambient foarte plăcut, fiind ajustabile, de la temperaturi de culoare albă naturală sau albă rece, până la albul difuz, cald, intensitatea fiind reglabilă după bunul tău plac. Nu numai că sunt un mod foarte eficient de a-ți ilumina biroul, dar sunt și extrem de moderne și au un design care se potrivește tuturor tipurilor de amenajări interioare. 

Totuși, dacă biroul tău este amplasat în living, va trebui să iei în calcul becurile LED sau plafonierele LED. Acestea din urmă sunt din ce în ce mai populare printre rândurile persoanelor care lucrează de acasă, datorită luminii, confortului și eficienței pe care le aduce. De obicei, plafoniera se aplică pe tavan și are beneficii precum: rezistență la șocuri sau vibrații, este prietenoasă cu mediul înconjurător, are un consum mic de energie, funcționează la temperaturi extreme și o rezistență mare în timp. 

 Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro

Nu în ultimul rând, benzile LED pot fi cea mai bună alegere dacă îți place să ai o cameră plină de viață și modernă. Pe lângă lumina caldă sau rece clasică, acestea îți oferă și posibilitatea de a alege o gamă largă de culori pe care să le redea, cu ajutorul unor controlere sau variatoare. În acest fel te asiguri că sufrageria ta este oricând gata de o petrecere. 

Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro

Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro

2.2. Iluminatul biroului pentru copii

Atunci când vine vorba despre lumina petru biroul celor mici, trebuie să te orientezi către surse puternice, dar care să nu le afecteze vederea. De asemenea, acestea trebuie să fie diferite în funcție de activități. De exemplu, când copilul își face temele, lumina trebuie să fie rece sau cât mai naturală, pentru a-l ajuta la concentrare. În acest caz este indicat să apelezi la lămpile LED pentru birouri care oferă suficientă vizibilitate și protejează ochii să nu obosească. 

Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro

În cazul în care cel mic face activități precum colorat, pictat, puzzle-uri, sau se joacă pur și simplu, te poți orienta către becurile spot cu LED, pentru că oferă și lumină caldă, naturală. În acest fel, nu trebuie să folosești toate sursele de iluminat din camera copilului, ci doar pe cele necesare la momentul potrivit.

Iluminatul biroului de acasă - ledel.ro

În ceea ce privește amplasarea biroului, se aplică aceleași indicații. Lumina naturală care vine din exterior, trebuie să fie în partea stângă, ca să se întâlnească cu spațiul de lucru, fără a provoca umbre. 

2.3. Iluminatul biroului la locul de muncă

Dacă simți nevoia de o lumină mai puternică la biroul de la locul de muncă, poți apela la câteva trucuri care să îți intensifice concentrarea. O soluție foarte bună sunt spoturile LED, deoarece sunt becuri mici, care luminează foarte puternic, dar permit și reglarea intensității acesteia. Ele sunt mult mai puternice decât cele clasice și mult mai economice, ceea ce reprezintă o investiție minimă foarte inteligentă. 

Iluminatul biroului la locul de muncă - ledel.roIluminatul biroului la locul de muncă - ledel.ro

De asemenea, se pot aplica pe un tavan din beton sau pe unul fals, neavând nevoie de asamblări complicare. Pe lângă faptul că sunt clasice, slim sau cu senzor de mișcare, au și un design modern, care nu afectează restul de decorațiuni interioare din birou și nu îi încurcă pe ceilalți angajați sau colegi de-ai tăi. 

Iluminatul biroului la locul de muncă - ledel.ro

Iluminatul biroului la locul de muncă - ledel.ro

3. Iluminatul birourilor cu LED - tipuri de becuri

Iluminatul de birou trebuie să se facă cu LED. Aceste becuri sunt cele mai potrivite pentru activitățile profesionale și cele care necesită o concentrare mare. De asemenea, faptul că permit reglarea intensității luminii și alegerea uneia calde, naturale, reci sau ambientale, le face o investiție perfectă pentru oricine are nevoie de o vizibilitate mai bună. Astfel, iată câteva soluții care te vor ajuta:

  • Iluminatul cu becuri LED - reprezintă unele dintre cele mai puternice tipuri de iluminare caldă, rece, neutră sau multicoloră. De asemenea, sunt și economice, putând fi găsite în variante de la 3W la 220W. Mai mult, sunt de mai multe tipuri: dimabile (RGB), colorate sau lumânare, cu efect de flacără. La ele se poate adăuga o telecomandă sau senzori de mișcare;

Iluminatul birourilor cu LED - tipuri de becuri - ledel.roIluminatul birourilor cu LED - ledel.ro

  • Iluminatul cu benzi LED - este perfect pentru accentuarea anumitor spații ale biroului sau din jurul acestuia și pot fi colorate, cu lumină rece sau caldă. De asemenea, benzile sunt adezive, se pot monta oriunde îți dorești și demonta foarte ușor;

Iluminatul birourilor cu LED - tipuri de becuri - ledel.ro

  • Iluminatul cu lămpi LED - este una dintre cele mai bune opțiuni pentru camerele de dimensiuni mai mici și lampile înlocuiesc cu succes becurile clasice, fiind mult mai eficiente și mai economice decât acestea. Amplasează-le deasupra biroului și vei beneficia de toată vizibilitatea de care ai nevoie;

Iluminatul birourilor cu LED - tipuri de becuri - ledel.ro

  • Iluminatul cu tuburi LED - dacă ai o sufragerie mare și lucrezi la birou de acasă, acestea sunt foarte bune pentru a umple tot spațiul cu lumina de care ai nevoie. De asemenea, au un consum mic de energie electrică, un aspect extrem de modern și cu lumini de culoare diferită, precum: albastru, alb rece, alb cald, alb natural, RGB/multicolor, roșu, verde, etc. 

Iluminatul birourilor cu LED - tipuri de becuri - ledel.ro

Oricare dintre aceste surse de iluminat sunt extrem de potrivite pentru a te asigura că ai vizibilitatea necesară atunci când lucrezi la un birou, însă trebuie alese după nevoile și preferințele tale. 

4. Iluminatul spațiilor de birouri - sfaturi pentru agenții comerciali

Este foarte important ca un spațiu de birouri să fie iluminat corespunzător, pentru ca angajații să se bucure de putere de concentrare, dar și de un plus de confort. Lumina din interior trebuie să fie cât mai neutră, pentru a nu îngreuna vederea, iar cea de deasupra biroului este indicat să fie rece. 

Înainte de a amenajta o întreagă clădire cu becuri, agenții comerciali trebuie să ia în calcul costurile la care se vor ajunge, dar și cele ulterioare instalării. De aceea, cea mai bună soluție care asigură o achiziție inteligentă și un consum extrem de mic sunt panourile LED incastrabile. Datorită faptului că au o durată de viață foarte mare, te scapă de grija înlocuirii periodice a becurilor și oferă tuturor persoanelor din birou o lumină uniformă și bine dispersată. 

De asemenea, au diferite dimensiuni, pentru a se potrivi în orice scenariu de lucru și în orice încăpere, fiind extrem de moderne ca și design. Mai mult, pot fi aplicate atât pe pereții interiori, cât și pe tavan, dar și în exterior. 

Nu în ultimul rând, fiecare birou ar trebui să beneficieze de lămpi LED, pentru ca orice persoană să apeleze la o sursă de lumină în plus ori de câte ori are nevoie. Acestea sunt ușor de montat și le asigură angajaților confortul și concentrarea de care au nevoie pentru a-și duce la bun sfârșit munca de zi cu zi. 

Iluminatul spațiilor de birouri - sfaturi pentru agenții comerciali - ledel.ro

Iluminatul spațiilor de birouri - sfaturi pentru agenții comerciali - ledel.ro

Iluminatul spațiilor de birouri - sfaturi pentru agenții comerciali - ledel.ro

Iluminatul spațiilor de birouri - sfaturi pentru agenții comerciali - ledel.ro

Iluminatul spațiilor de birouri - sfaturi pentru agenții comerciali - ledel.ro

Așadar, ia în calcul sfaturile și ideile de mai sus și începe chiar acum reorganizarea biroului tău, pentru a beneficia de o lumină adecvată nevoilor și preferințelor tale. Nu uita că pentru a alege un tip de iluminare potrivit pentru tine, trebuie să ții cont de caracteristicile fiecărui spațiu în parte. 

Surse foto: Shutterstock.com, Ledel.ro

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....