Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență online. Prin navigarea în continuare, ești de acord cu folosirea lor în concordanță cu politica de utilizare cookie-uri. Mai multe detalii aici.

Iluminatul interior al casei - Tendințe, sfaturi utile și greșeli frecvente în abordare

Iluminatul interior al casei - Tendințe, sfaturi utile și greșeli frecvente în abordare

Iluminatul interior al locuinței presupune din partea proprietarului multă muncă, dar și o informare corectă cu privire la tendințe, la modul în care trebuie să aducă lumina într-o cantitate suficientă în diferite locuri ale casei, la realizarea unei atmosfere intime, primitoare, la decorarea în armonie cu piesele de mobilier și cu celelalte obiecte din fiecare încăpere în parte. Lumina are un rol vital în viața oamenilor, influențând-o în mare măsură, iar acest aspect îi determină pe mulți să aibă grijă la fiecare detaliu atunci când aleg corpurile de iluminat. Pentru a împiedica apariția unor greșeli care ar pune în pericol armonia, este util să se urmeze întocmai sfaturile specialiștilor, în caz contrar se poate ajunge la perturbarea diferitelor activități efectuate în interior. 

În articolul de mai jos vei descoperi diferite lucruri interesante despre importanța iluminatului natural și artificial, despre cum trebuie realizat corect în funcție de destinația fiecărei încăperi. Vei afla care sunt tendințele apreciate în prezent în acest sens, precum și unele sfaturi utile pentru a evita posibile erori care ar putea duce la investiții suplimentare. 

1. Importanța iluminatului interior

Lumina este esențială omului și influențează percepția lui asupra spațiului, modificându-i dispoziția. Există mai multe tipuri de iluminare interioară: naturală, artificială, ambientală, punctuală sau de accent, fiecare având rolul său bine determinat. Dacă pe vremuri lumina nu juca un rol uriaș în planurile de construcție, astăzi ea poate fi considerată a patra dimensiune a arhitecturii. 

Tehnologiile și invențiile moderne au permis apariția iluminatului inteligent, cu numeroase beneficii aduse vieții omului (confort sporit, consum mic de energie electrică, grijă permanentă pentru mediul înconjurător), și au impus implementarea tot mai mult a becurilor LED controlate de la distanță.  

1.1. Scopul iluminatului interior

Iluminarea spațiului interior al locuinței trebuie să urmeze un plan bine întocmit, în așa fel încât să ofere avantaje membrilor familiei. Astfel, se vor lua în calcul diferite aspecte pentru a realiza un proiect de vis:

- În primul rând, trebuie să se aibă în vedere dacă încăperea va fi folosită mai mult seara sau în timpul zilei;

- În al doilea rând, contează tipul de activități ce vor fi desfășurate aici;

- În al treilea rând, se va urmări obținerea luminii suficiente în zonele din cameră unde este nevoie de mai multă;

- Nu în ultimul rând, tipul de lumină contează în mare măsură.

Cu ajutorul corpurilor de iluminat și a luminii naturale se pot obține și diferite efecte, cum ar fi dramatismul, punerea în penumbră, realizarea unor zone vesele, jucăușe, potrivite socializării în familie. De reținut este faptul că lumina trebuie să servească întotdeauna unui scop precis. 

  

1.2. Iluminat interior natural și artificial

Iluminatul natural joacă un rol important, vizând proprietățile fizice ale camerei, dar și starea de spirit a oamenilor sau sănătatea lor, și poate să fie difuz sau direct. Pentru a nu favoriza apariția efectului de orbire sau supraîncălzirea, trebuie să se controleze cantitatea de lumină directă. Ferestrele și luminatoarele sunt cele care permit pătrunderea luminii naturale în casă, în funcție de anotimp sau de starea vremii, acest lucru influențând într-o mare măsură gradul ei de strălucire și de intensitate. 

Iluminatul artificial are rolul de a completa cantitatea de lumină necesară în timpul zilei, fiind folosit mai ales în timpul nopții. Este de trei tipuri:

- general (asigurat de sursa de lumină din plafon);

- ambiental (oferă o lumină discretă);

- punctual (scoate în evidență un element din încăpere).

Alegerea corpurilor de iluminat se va face numai după ce vor fi luate în considerare toate detaliile. 

    

2. Iluminatul interior în funcție de cameră

O schemă eficientă presupune o planificare corectă, pentru că trebuie evitate aglomerările de corpuri de iluminat și efectuarea alegerii la întâmplare. În funcție de cameră se vor alege produse utile pentru activitățile ce vor fi efectuate aici de membrii familiei. 

2.1. Iluminatul interior în living

Livingul este o cameră folosită des de fiecare familie, fiind locul unde se întâlnesc în timpul zilei membrii ei, unde socializează cu musafirii sau unde se relaxează vizionând un film, citind o carte etc. Din acest motiv, iluminarea se va face în funcție de aceste aspecte, de activitățile desfășurate, dar și de gusturile proprietarului. Cele mai utilizate corpuri de iluminat pentru această încăpere sunt:

- candelabrul sau lustra montate pe tavan;

- pendulul pentru iluminarea zonei de bar;

spoturile cu becuri LED;

- aplica de perete;

- lampadarul chic.

   

 

2.2. Iluminatul interior în dormitor

În dormitor este nevoie de un iluminat ambiental, dar și de unul de accent, cu surse de lumină pe tavan sau perete. Pentru a obține o atmosferă liniștită, relaxantă, este recomandată prezența unor corpuri corespunzătoare și, în egală măsură, se vor avea în vedere suprafața camerei și înălțimea tavanului. 

Se recomandă includerea unor corpuri de iluminat cu luminozitate mai mică, folosirea variatoarelor pentru iluminarea ambientală, ce pot fi reglate în funcție de starea de spirit, stratificarea iluminatului deasupra capului cu ajutorul veiozelor și luminilor de perete cu brațe oscilante. Cantitatea de lumină trebuie să fie suficientă, altfel ar putea împiedica desfășurarea altor activități. 

Pentru obținerea efectului dorit, se vor lua în considerare următoarele lucruri:

- locul pentru prize;

- modul de plasare a pieselor de mobilier;

- înălțimea camerei;

- lumina indirectă deasupra patului;

- intensificarea dramatismului.

  

2.3. Iluminatul interior în bucătărie

Bucătăria trebuie să fie confortabilă și funcțională, ceea ce obligă proprietarul să se gândească cu multă atenție la modul în care trebuie să o lumineze. Astfel, lumina generală este adusă de lustre și plafoniere, iar spoturile încorporate în mobilier și corpurile suspendate deasupra blatului sunt ideale pentru a face față cu brio pregătirilor culinare. 

   

2.4. Iluminatul interior în baie

Iluminatul funcțional este la loc de cinste în această încăpere, deoarece în baie vor avea loc acele activități ce necesită lumină din belșug. Corpurile de iluminat adecvate pentru acest spațiu sunt cele rezistente la umiditate, montate la depărtare de sursele de apă. Alegerea cea mai bună este amplasarea a două aplice, deoparte și de alta a oglinzii, la nivelul ochilor, eliminând umbrele. Una dintre opțiunile la modă este și oglinda cu becuri LED, înzestrată cu diferite tehnologii, cum ar fi senzorul tactil ce permite pornirea și oprirea. Pe tavan se poate monta o lustră frumoasă, în armonie cu celelalte obiecte din baie, iar pe perete se pot așeza spoturi incastrate. 

   

2.5. Iluminatul interior în alte zone ale casei

Și alte zone ale casei pot fi luminate cu succes, cum ar fi scara, cămara sau holurile. Scara este o parte a locuinței care nu trebuie neglijată și poate fi scoasă în evidență cu ajutorul unor corpuri frumoase și eficiente: candelabre, pendule, aplice cu efect de reflector, spoturi cu becuri LED. Este important ca efectul să fie unul discret și minimalist. 

Holul merită și el o atenție specială, mai ales că, de regulă, el este lipsit de lumina naturală. Corpurile de iluminat nu trebuie să obtureze spațiul și nici să-l încarce inutil. Aplicele, plafonierele, spoturile, lampadarele sau veiozele sunt elemente ce trebuie montate în așa fel încât să ofere lumină de intensitate diferită. 

În interiorul cămării nu este nevoie decât de o aplică de perete, care să ofere cantitatea de lumină adecvată pentru a găsi obiectele, alimentele sau uneltele de care are nevoie proprietarul la un anumit moment dat. 

   

3. Tendințe în iluminatul interior apreciate în decorarea casei

Anumite caracteristici deosebite ale corpurilor de iluminat aflate în trend le transformă într-un adevărat must-have.

- Se poartă elementele care îmbină plăcut negrul cu auriul;

- Formele de succes sunt pătratele și cercurile, lăsându-se deoparte extravaganța;

- Materialele din care sunt fabricate sunt, de regulă, bambusul, lemnul, frânghia;

- Corpurile în stil industrial, care sunt puse în evidență de accentele metalice, au devenit tot mai preferate în ultima vreme;

- Iluminatul inteligent capătă tot mai mult teren, acesta putând fi controlat prin smartphone sau tabletă.  

   

4. Sfaturi utile pentru iluminatul interior într-un mod corect

Pentru obținerea unor rezultate deosebite în decorarea interiorului locuinței, trebuie să se țină cont de unele sfaturi esențiale, printre care se numără și faptul că planul pentru iluminare este bine să fie pus în aplicare înainte de a se mobila casa. 

- Accentuarea diferitelor obiecte se face cu spoturile direcționale;

- Lumina pentru citit se plasează în spate;

- Pentru bucătărie și baie, cele mai bune corpuri de iluminat sunt cele montate pe tavan;-

- Veioza necesară pentru citit se plasează pe noptieră, sub nivelul ochilor;

- Pentru dormitor sunt recomandate corpurile cu lumină reglabilă;

- Este indicat să se utilizeze mai multe surse de lumină, nu doar una singură;

- În baie se plasează luminile pe ambele părți ale oglinzii pentru a oferi luminozitatea necesară etc.

   

4.1. Iluminatul interior în funcție de stilul de amenajare

Amenajarea spațiului locuit este un proiect pe care mulți îl pun în practică, fiind încântați de vastitatea de stiluri existente, ce le permite să descopere ce li se potrivește cu adevărat. 

 - Corpurile de iluminat în stil tradițional sunt apreciate datorită designului elegant și a elementelor deosebite (structura metalică, lemnul prețios, abajurul textil sau din sticlă);

- Pentru o cameră modernă se potrivesc corpurile cu design avangardist, în culori metalice, cu linii futuriste, înzestrate cu becuri LED. Cele mai apreciate sunt lustrele cu multe brațe, plafonierele cu volum mare și pendulele cu glob mat;

- Stilul industrial este cel care folosește un design utilitar, iar corpurile de iluminat sunt fabricate chiar și din materiale reciclate. Se poate apela la spoturile pe șine sau la becurile mari, cu filament vizibil, pentru a crea aspectul dorit;

- Un stil care a căpătat tot mai mulți adepți este cel scandinav, care aduce simplitatea, funcționalitatea, naturalețea, sticla albă și culorile pastelate;

- Pentru a pune în evidență stilul rustic se poate merge pe folosirea corpurilor de iluminat fabricate din metal, lemn, pânză de sac, cu formă de lumânare.

   

4.2. Cum se creează o atmosferă deosebită cu ajutorul corpurilor de iluminat în interior

Toată lumea dorește să aibă acasă o atmosferă intimă, caldă și confortabilă, însă puțini reușesc pentru că nu țin cont de alegerea unor corpuri de iluminat potrivite. Este foarte simplu de creat atmosfera necesară cu ajutorul lor, deoarece pot atât de simplu să realizeze un echilibru perfect între stil, confort și funcționalitate. 

Unele dintre corpurile de iluminat pot imprima un aer dramatic camerei, altele completează seducător romantismul din dormitor. Atmosfera relaxantă din baie va deveni realitate tot cu ajutorul unor corpuri de iluminat potrivite. De exemplu, în acest sens un rol aparte îl vor avea aplicele cu senzor și variator de intensitate, care pot crea acel mediu special întâlnit în  spa-uri. 

Detalii aici →https://www.ledel.ro/aplica-design-6w-alba-de-perete/?search_query=7469&results=2

Detalii aici →https://www.ledel.ro/4w-aplica-design-alba-rotunda-de-perete/

Detalii aici →https://www.ledel.ro/aplica-led-de-perete-6w-corp-rotativ/

Detalii aici →https://www.ledel.ro/lampa-led-suspendata-40w-neagra/

5. Greșeli frecvente în realizarea iluminatului interior

Nu toată lumea poate să fie numită specialistă în design interior, indiferent cât de multe schimbări a făcut în locuință de-a lungul anilor. Totuși, acumularea informațiilor necesare poate să permită persoanei în cauză să nu facă greșeli mari sau să poată să corecteze pe cele pe care le-a realizat fără să vrea. Printre greșelile des întâlnite pot fi amintite următoarele:

- O singură sursă de lumină în cameră nu oferă necesarul, indiferent de cât de puternică este;

- Aglomerarea de spoturi nu este indicată, pentru că va da impresia unui interior de rachetă cosmică, nu al unui apartament locuit;

- În living nu se folosesc becuri cu lumină rece;

- O lustră mică nu ajunge unei camere cu spațiu generos, nici un candelabru imens unei încăperi foarte mici. 

    

  

   

   

  

  

În concluzie, pentru a obține iluminarea interioară de care este nevoie în locuință, trebuie să se aibă în vedere o mulțime de detalii, să se pună la cale un plan bine pus la punct și să se țină cont de regulile și sfaturile specialiștilor. 

Surse foto:

ledel.ro

shutterstock.com

ro.pinterest.com





Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium
21 dec

Iluminat industrial - Comparatie Lampi Led standard si Lampi Led Premium

Sisteme inteligente de automatizare KNX pentru case si cladiri
16 mai

Knx inteligent

Iluminat holuri: 50+ poze și idei pentru un hol practic și modern
09 mar

Holul este o parte foarte importantă a unei locuințe, iar de multe ori ajunge ca...

Tipuri de becuri existente pe piață - Informații utile pentru un consum redus de energie electrică
09 mar

Mulți oameni de știință, cercetători, personalități au început în ultima vreme să tragă...

Cat consuma un bec si care sunt avantajele becurilor tip LED
27 ian

Aproximativ 20% din consumul de energie electric al casei tale corespunde iluminatului....